Estónsko vytvorilo kybernetické komando: Má ho chrániť pred útokmi na internete

NETKY.SK • 2 August 2018, 06:47 • 2 min
Estónsko vytvorilo kybernetické komando: Má ho chrániť pred útokmi na internete

TALLINN - Estónsko v rámci obrany pred útokmi v online priestore zriadilo vlastné kybernetické komando. V hlavnom meste Tallinn to v stredu potvrdila tamojšia armáda.

slovakia

left justify in out

"Estónsko je kybernetickým štátom a to taktiež znamená, že musíme chrániť naše kybernetické systémy v občianskych i vojenských záležitostiach," povedal minister obrany Jüri Luik. Dodal, že každá konvenčná vojna má v súčasnosti aj svoj kybernetický rozmer.

 

Komando s približne 300 vojakmi by malo byť plne funkčné do roku 2023.

 

Malý pobaltský štát, ktorý je lídrom v oblasti digitalizácie, sa v roku 2007 stal terčom tzv. DDoS útokov cielených na internetové stránky štátnych inštitúcií, bánk a médií. Estónsko, ktoré bolo už v tom čase krajinou s veľmi dobrými internetovými službami, po tom prijalo obranné kroky na predchádzanie podobným scenárom.

 

V Tallinne má napríklad od roku 2008 svoje sídlo aj Centrum excelentnosti pre spoluprácu v kybernetickej bezpečnosti Severoatlantickej aliancie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies