Estónsko presadzuje nadnárodný orgán pre vyšetrovanie zločinov komunizmu

NETKY.SK • 12 August 2017, 06:00 • 2 min
Estónsko presadzuje nadnárodný orgán pre vyšetrovanie zločinov komunizmu

BRUSEL - Estónske predsedníctvo v Rade EÚ oznámilo, že 23. augusta, v deň, ktorý je od roku 2009 vyhlásený za Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu, zorganizuje v Tallinne stretnutie na európskej úrovni spojené s medzinárodnou konferenciou o vyšetrovaní zločinov komunistických režimov.

slovakia

left justify in out

Celoeurópsky deň spomienky na obete komunistických a nacistických režimov bol zavedený v apríli 2009 uznesením Európskeho parlamentu. V rámci tohto spomienkového dňa sa v niektorej z metropol krajín EÚ stretávajú európski ministri spravodlivosti a zástupcovia združení obetí totalitarizmu, ako aj zástupcovia štátnych a súkromných inštitúcií a organizácií skúmajúcich zločiny totalitných režimov.

 

Tohoročné stretnutie sa bude už druhýkrát konať v Tallinne. Estónci ministerské rokovania zamerali na otázku založenia nadnárodného orgánu pre vyšetrovanie zločinov komunistických režimov a trestných činov neodsúdených osôb, ktoré nepodliehajú premlčacej lehote.

 

Nadnárodné vyšetrovanie zločinov komunistických režimov je iniciatívou Platformy európskej pamäte a svedomia (PEMC), ktorá bola založená v roku 2011 v súlade s uvedeným uznesením Európskeho parlamentu.

Na zasadnutie ministrov nadväzuje konferencia "Dedičstvo zločinov komunistických režimov v Európe 21. storočia" a vo večerných hodinách aj výstava s názvom "Éra komunizmu", ktorá sa uskutoční v Estónskom námornom múzeu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies