Estónsko, Lotyšsko a Litva sa dohodli, že nebudú nakupovať elektrinu od Bieloruska

NETKY.SK • 2 September 2020, 13:56 • 2 min
Estónsko, Lotyšsko a Litva sa dohodli, že nebudú nakupovať elektrinu od Bieloruska

TALIN - Dohoda začne platiť po spustení bieloruskej jadrovej elektrárne. Pobaltské krajiny sa domnievajú, že elektráreň je postavená v rozpore s predpismi, predstavuje hrozbu pre životné prostredie a vytvára nekalú súťaž na trhu.

slovakia

left justify in out

Vlády pobaltských štátov sa dohodli na nových pravidlách obchodovania s elektrinou s tretími krajinami. Stanovujú odmietnutie nákupu elektriny z Bieloruska po spustení jadrovej elektrárne v meste Ostrovec. Oznámilo to estónske ministerstvo hospodárstva a komunikácií.

 

Dohodu uzavreli ministerstvá zodpovedné za energetiku v Estónsku, Lotyšsku a Litve. V dôsledku vykonávania dohody sa objem obchodu s elektrinou medzi pobaltskými štátmi a tretími krajinami zníži približne na polovicu.

 

img

 

"Dosiahnutá dohoda zlepší pozíciu na trhu a vyhliadky našich výrobcov elektriny," uviedol Taavi Aas, šéf estónskeho ministerstva hospodárstva a komunikácií.

 

Bieloruská jadrová elektráreň

Bieloruská jadrová elektráreň (BelAES) sa buduje v Grodnenskej oblasti neďaleko litovských hraníc a len 50 kilometrov od Vilniusu.

 

 

7. augusta sa do jadrového reaktora začalo nakladať jadrové palivo, čo znamenalo etapu jeho fyzického spustenia. Spustenie výrobnej prevádzky elektrárne je naplánované na štvrtý štvrťrok tohto roku.

 

Vilnius protestuje

Litva je hlavným kritikom jadrovej elektrárne. Označuje ju za nebezpečnú a vyzýva, aby krajiny nekupovali elektrinu, ktorú BelAES vyrába. Litovské orgány tvrdia, že elektráreň predstavuje hrozbu pre životné prostredie a jej výstavba sa uskutočnila bez dodržania bezpečnostných a environmentálnych noriem.

 

img

 

Bielorusko odmietlo všetky obvinenia z nebezpečnej výstavby. Bieloruské orgány tvrdia, že nároky Litvy sú politické a bezpečnosť elektrárne bude zabezpečená v súlade s najvyššími štandardmi.

 

Politická kríza

Vzťahy medzi Bieloruskom a pobaltskými krajinami sa zhoršili po prezidentských voľbách, v ktorých opäť zvíťazil Alexander Lukašenko. Po vyhlásení výsledkov volieb sa v krajine začali masové protesty, Európska únia výsledky neuznala.

 

 

Minsk a Vilnius navzájom uvalili sankcie. Lukašenkova hlavná rivalka Sviatlana Ciсhanovská získala politický azyl v Litve.

 

Alexander Lukašenko opakovane vyhlásil, že masové protesty, ktoré v krajine prebiehajú už tri týždne, boli organizované a financované z krajín EÚ a jednotky NATO sa nachádzajú na území pobaltských krajín a pripravujú sa na inváziu do Bieloruska.

 

img

 

Litovský prezident Gitanas Nauseda už skôr uviedol, že dovoz elektriny z bieloruskej jadrovej elektrárne načim považovať za podporu režimu Alexandra Lukašenka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies