Estónsko chce dvom cirkvám vyplatiť na odškodnení za vojnu 8,2 miliardy eur

NETKY.SK • 23 Január 2018, 19:02 • 2 min
Estónsko chce dvom cirkvám vyplatiť na odškodnení za vojnu 8,2 miliardy eur

TALINN - Estónska vláda chce odškodniť tamojšiu evanjelicko-luteránsku cirkev sumou 6,8 miliardy eur a apoštolskú pravoslávnu cirkev sumou 1,4 miliardy za straty v druhej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Pobaltská republika a cirkvi sa súčasne dohodli, že cirkvi v budúcnosti rezignujú na akýkoľvek právny spor so štátom týkajúcim sa majetkových otázok, informoval na tlačovej konferencii minister pre verejnú správu, exminister sociálnych vecí Jaak Aab.

 

Estónska evanjelicko-luteránska cirkev by z takto získaných prostriedkov chcela okrem iného financovať obnovu Dómu v Tallinne, apoštolská pravoslávna cirkev by zasa chcela rozšíriť ženský kláštor na ostrove Saaremaa a navyše zriadiť mužský kláštor.

 

Z radov opozičných poslancov zaznela však kritika, že pravoslávna cirkev patriaca pod moskovský patriarchát nie je medzi odškodnenými, aj keď takisto pocítila dôsledky vojnového konfliktu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona