Estónsko a Švédsko si pripomenuli stovky obetí trajektu

NETKY.SK • 29 September 2014, 14:58 • 2 min
Estónsko a Švédsko si pripomenuli stovky obetí trajektu

TALLINN - Stovky ľudí si v nedeľu pripomenuli 20. výročie tragédie trajektu, ktorý sa potopil v Baltskom mori na ceste z estónskeho Tallinu do švédskej metropoly Štokholm.

slovakia

left justify in out

O život počas nočnej tragédie prišlo 852 ľudí, na počesť ktorých v nedeľu v centre Tallinnu zapálili rovnaký počet sviečok. Stalo sa tak po skončení šesťhodinového koncertu, ktorý mal symbolickú dĺžku osudnej plavby zo septembra 1994. Smútočná spomienka sa konala aj vo Švédsku. Viac ako 500 obetí jedného z najväčších nešťastí v moderných dejinách Európy totiž pochádzalo práve zo škandinávskej krajiny.

 

Trajekt MS Estonia sa potopil pri fínskom pobreží počas nočnej búrky. Spomedzi celkovo takmer tisíc ľudí na palube tragédiu prežilo iba 137 z nich, takmer 760 tiel sa nikdy nenašlo. Vyšetrovacia komisia stanovila za príčinu potopenia kombináciu konštrukčnej chyby, výnimočnej intenzity búrky a ľudského zlyhania, čo sa však stretlo s kritikou verejnosti poukazujúcej na nedostatočné prešetrenie incidentu. Samotný vrak sa stal podmorským hrobom a za priblíženie sa k nemu hrozí väzenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona