Estónska prezidentka vymenovala novú stredoľavú vládu

NETKY.SK • 23 November 2016, 06:30 • 2 min
Estónska prezidentka vymenovala novú stredoľavú vládu

TALLINN - Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová dnes vymenovala novú, 15-člennú stredoľavú vládu.

slovakia

left justify in out

Na jej čele je Jüri Ratas, predseda Estónskej strany stredu, ktorú tradične podporuje veľká ruskojazyčná menšina v krajine. Nová vláda sa zaviazala nemeniť zahraničnú a bezpečnostnú politiku Estónska, ktoré je členom NATO, informovala tlačová agentúra AP.


Nový premiér má 38 rokov a funkciu predsedu Estónskej strany stredu (Eesti Keskerakond) prevzal tento mesiac od skúseného politického veterána Edgara Savisaara, ktorý viedol stranu 25 rokov. Mnohým Estóncom sa nepozdávali blízke vzťahy, ktoré udržiaval s Moskvou.


Estónska strana stredu bola v opozícii od roku 2007, avšak rozhodnutie Savisaara neuchádzať sa o znovuzvolenie začalo novú éru a vyústilo v rozhovory o zmene vo vláde. V súčasnosti ju tvorí koalícia troch strán - Estónskej strany stredu, Sociálnodemokratickej strany a konzervatívnej Vlasteneckej únie a Res Publica (IRL).


Estónska strana stredu uzavrela v roku 2004 dohodu o spolupráci s ruskou vládnou stranou Jednotné Rusko, v dôsledku čoho ju ďalšie estónske strany obvinili, že má príliš blízko k režimu prezidenta Vladimira Putina.


Ratas v pondelok oznámil, že dohoda bola dočasne zmrazená a ubezpečil poslancov, že členstvo Estónska v EÚ a NATO "je tá najvýznamnejšia záruka bezpečnosti a blahobytu".


Z 1,3 milióna obyvateľov Estónska tvoria štvrtinu Rusi. Nová vláda zloží sľub v stredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies