Estónec Räim sa stal víťazom 1. etapy Okolo Slovenska, 17. Tybor

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 19:00 • 2 min
Estónec Räim sa stal víťazom 1. etapy Okolo Slovenska, 17. Tybor

BANSKÁ BYSTRICA - Víťazom 1. etapy 61. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Levoče do Banskej Bystrice dlhej 211,8 km sa stal Estónec Mihkel Räim v drese Israel Cycling Academy. Triumfoval jasne v hromadnom špurte pred Belgičanom Kevinom Pauwelsom a Talianom Davidem Mucellim.

slovakia

left justify in out

Najlepším Slovákom bol na 17. mieste Patrik Tybor z Dukly Banská Bystrica. V celkovom hodnotení patrí žlté tričko vedúceho jazdca aj naďalej Slovincovi Janovi Tratnikovi z CCC Sprandi Polkowice, zo Slovákov je najviac v popredí 14. Tybor so stratou 30 sekúnd na najlepšieho.

 

Po stredajšom krátkom 3,7 km dlhom prológu, ktorý poznamenalo hlavne víťazstvo Slovinca Jana Tratnika, mal pelotón pred sebou podstatne dlhšiu vzdialenosť, po štarte v Levoči od Múzea majstra Pavla musel zvládnuť do cieľa na Námestie SNP v Banskej Bystrici 211,8 km. Na cyklistov čakalo medzi Levočou, Štrbským Plesom, Čertovicou, Breznom a konečnou stanicou v Banskej Bystrici až sedem vrchárskych prémií a tri rýchlostné.

 

Od začiatku si zvolili jazdci pokojné tempo, pelotón síce zaregistroval aj snahy o únik, no na Čertovici už zlikvidoval aj pokus 5-člennej skupinky, chvíľu so značným náskokom piatich minút. Pred etapovým cieľom v Banskej Bystrici sa tempo znovu zvýšilo, no do cieľa s rovnakým časom 5:06:20 došlo až 38 jazdcov.

 

Dvojica najlepších Slovákov v nej figurovala, Patrik Tybor na 17. mieste i 34. Marek Čanecký a aj v celkovom priebežnom hodnotení figurujú z trinástky Slovákov najvyššie, 14. Tybor a 28. Čanecký.

 

Patrik Tybor zatiaľ medzi Slovákmi vyčnieva. Do etapy vložil všetko a odzrkadlilo sa to aj na únave. "Bolo to zaujímavé, hneď na začiatku aj s únikom, my sme sa snažili, že v ňom budeme, ale nepodarilo sa," popísal priebeh.

 

"Škoda, tí, ktorí boli na to určení, sa mohli ukázať. Od Čertovice sa už jazdilo naplno a ja som prekonával krízu. Našťastie sa moja druhá skupinka v tom pravom čase spojila s prvou. Záver bol technický, tretí som špurtoval na rýchlostnej prémii, vedel som, čo ma v úplnom závere čaká, okrem toho kopca. Aj som mal toho dosť, no dobre to dopadlo. Som prvý v tíme, teší ma to, no treba aj niečo ukázať v etape. Táto ma stála strašne veľa síl, dojazd nebol jednoduchý."

 

Patrik Tybor sa v cieli hneď ponoril do relaxačnej vane. "Prvýkrát to zažívam, uvidíme, ako na mňa zapôsobí. Chladná voda je dobrá na regeneráciu. Zázemie nám Dukla urobila vynikajúce, okrem bazéna máme autobus, stará sa o nás viacej ľudí a v cieli nás veľa ľudí povzbudzovalo."

 

Marek Čanecký taktiež popísal stupňované tempo v etape, ktorá každému dopriala slnečným počasím. "Cez Štrbské Pleso sme šli pomaličky, na Čertovici boli aktívni Kolumbijčania, roztrhali to na veľa skupín, a potom sa všetko spájalo. Od Brezna sa už nastupovalo a v tíme sme mali za úlohu nikdy nechýbať. Pred Banskou Bystricou došli k ostatným aj tí, čo mali problémy na Čertovici a Vagnári. Ja som chcel špurtovať, cítil som sa na top desať, aj keď som mal kŕče. Pred jednou zo zákrut som chytil kanál, rozsekol zadné koleso a už som do cieľa došiel len zotrvačnosťou. Zaujímavé je, že som doplatil na miesto, ktoré dôverne poznám a často tade chodím," dodal rodený Banskobystričan, ktorý neskrýva ambície aspoň raz preniknúť na stupne víťazov.

 

V piatok je na programe 2. etapa z Banskej Bystrice do Nitry merajúca 172 km.

 

Výsledky

1. etapa Levoča Banská Bystrica (215,5 km):

 

1. Mihkel Räim (Est., Israel Cycling Academy), 2. Kevin Pauwels (Bel., Marlux Napoleon Games), 3. Davide Mucelli (Tal., Meridiana Kamen Team), 4. Andres Sergio Higuita Garcia (Kol., Manzana Postobon Team), 5. Dennis Van Winden (Hol., Israel Cycling Academy), 6. Jan Tratnik (Slovin., CCC Sprandi Polkowice), 7. Dieter Vanthourenhout (Bel., Marlux Napoleon Games), 8. Pawel Cieslik (Poľ., Elkov - Author Cycling Team), ...17. Patrik Tybor (SR, Dukla Banská Bystrica), 34. Marek Čanecký (SR, Amplatz - BMC) všetci rovnaký čas 5:06:20

 

Celkové poradie po 1. etape a prológu:

 

1. Tratnik 5:10:57, 2. Josef Černý (ČR, Elkov - Author Cycling Team) +13 sekúnd, 3. Mattia Cattaneo +21, 4. Marco Frapporti + 24 (obaja Tal., Androni - Sidermec - Bottecchia), 5. Piotr Brozyna (Poľ., CCC Sprandi Polkowice) +25, 6. Ricardo Vilela (Por., Manzana Postobon Team) +26, ...14. Tybor +30, 28. Čanecký +39

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona