Ešte si nemal 100 rokov? Tak ti cigarety na Havaji nepredajú!

NETKY.SK • 7 Február 2019, 11:59 • 2 min
Ešte si nemal 100 rokov? Tak ti cigarety na Havaji nepredajú!

Na Havaji navrhujú zákon, ktorý by upravoval hranicu, odkedy si môžete legálne zakúpiť cigarety. Znie to však trochu bizarne...

slovakia

left justify in out

Má to ale svoju logiku. Demokrat Richard Creagan, ktorý pred svojím vstupom do politiky pracoval ako lekár, si totiž myslí, že cigarety sú jedným z najviac smrtiacich „vynálezov“ ľudstva. Na základe tohto presvedčenia navrhuje upraviť vekovú hranicu na legálne užívanie cigariet na 100 rokov, čo by v praxi fungovalo ako zákaz fajčenia pre drvivú väčšinu obyvateľov Havaja.

 

img

 

Creagan chce takto chrániť zdravie obyvateľov v tejto časti Spojených štátov. Zaujímavosťou však je, že úprava vekovej hranice predaja tabakových výrobkov by sa týkala len cigariet. Tie sú totiž podľa neho zámerne vyrobené tak, aby boli vysoko návykové, hoci sú si výrobcovia vedomí ich mimoriadnej škodlivosti. Žuvací tabak, elektronické cigarety a rovnako aj cigary budú naďalej dostupné osobám od 21 rokov.

 

img

 

Americký Národný inštitút pre rakovinu však uvádza, že medzi tabakom, e-cigaretami, cigarami a samotnými cigaretami v škodlivosti nie je žiaden preukázateľný rozdiel. Všetky sa totiž rovnakou mierou podieľajú na vzniku rakoviny.

 

Je teda otázne, či navrhovaný zákon Creaganovi prejde. Ak by sa tak ale stalo, k radikálnej zmene by došlo medzi rokmi 2020 a 2024. Tabakový priemysel by utrpel nezanedbateľnú stratu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies