Ešte nenarodené dieťa vojvodkyne Kate už má svoju šálku

NETKY.SK • 5 December 2012, 07:58 • 2 min
Ešte nenarodené dieťa vojvodkyne Kate už má svoju šálku

Ešte nenarodené dieťa vojvodkyne Kate už má svoju šálku - Zaujímavosti Tehotenstvo britskej vojvodkyne Kate - ktoré je len v počiatočnom štádiu - už vyvolalo aktivitu výrobcov suvenírov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA. Výrobca keramiky z mesta Stoke-on

slovakia

left justify in out

imgTehotenstvo britskej vojvodkyne Kate - ktoré je len v počiatočnom štádiu - už vyvolalo aktivitu výrobcov suvenírov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Výrobca keramiky z mesta Stoke-on-Trent v anglickom grófstve Staffordshire začal s výrobou šálok s nápisom "kráľovské bábätko v roku 2013".

Pri narodení dieťaťa ešte dodajú šálku s jeho menom, vysvetlili predstavitelia podniku. Rozhodli sa už teraz začať vyrábať suveníry, pretože zakladatelia firmy sú veľkými obdivovateľmi kráľovskej rodiny.

Dievča alebo chlapec? Hlavne, aby bolo zdravé, to teraz platí v britskom následníctve na trón. Vďaka novým pravidlám môže totiž nastúpiť na trón aj dievča, aj keď by ešte malo mať bratov. 

Malé "niečo" v brušku Kate Middletonovej sa v súčasnosti postaralo o pokračujúce zvracanie budúcej mamičky, ale v budúcnosti ho budú oslavovať davy - jej dieťa bude novým kráľom alebo novou kráľovnou Veľkej Británie a Severného Írska a pravdepodobne hlavou štátu ďalších 15 krajín.

Od chvíle svojho narodenia bude prvý zástupca 34. generácie po kráľovi Williamovi Dobyvateľovi v poradí tretím následníkom trónu - po princovi Charlesovi a svojom otcovi princovi Williamovi - dostane sa tak pred "strýka Harryho". Williamov mladší brat sa v následníctve trónu ocitne na štvrtom mieste.

Aritmetika pri nástupníctve na britský trón však nie je taká samozrejmá, ako to znie. Vlani sa predsedovia vlád 16 krajín zišli v austrálskom Perthe, museli sa dohodnúť na nových pravidlách. 

Britský monarcha je totiž ešte stále hlavou štátu 15 bývalých kolónií - medzi nimi takých dôležitých krajín ako Kanada alebo Austrália. Britský zákon "Act of Settlement" z roku 1701 bolo treba zmeniť.

Pred vyše 300 rokmi sa uzákonilo, že následník trónu - v prísne protestantskej britskej korune od čias Henricha VIII. - sa nesmie zosobášiť s katolíkom alebo katolíčkou. V zákone bolo aj prednostné postavenie mužov pri následníctve. Dievča sa mohlo stať kráľovnou, len ak nemala bratov - ako v prípade kráľovnej Alžbety II.

Všetkých 16 krajín, v ktorých je kráľovná hlavou štátu, súhlasilo so závermi z Perthu. Háčik je v tom, že žiadna z uvedených krajín ešte neprijala zákon, potvrdzujúci túto zmenu. 

Britský minister zahraničných vecí William Hague naliehal, aby sa vec urýchlila. "To sa teraz musí urobiť rýchlo," povedal Hague. V 15 krajinách - a ešte vo Veľkej Británii - sa musí dokonca zmeniť ústava. Šéf britskej diplomacie varoval, že do toho môže ešte niečo prísť. 

Zákonodarcovia vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách Spoločenstva národov (Commonwealthu) majú ešte zhruba sedem mesiacov čas, kým sa dieťatko Kate nenarodí.

Pre Britov je to celé tak či tak iba teória, pretože neuznanie kráľovnej by bolo v podstate vylúčené. Niekoľkí právnici sú dokonca toho názoru, že po dohode z Perthu už národné zákony nie sú nevyhnutné.

Ľudí v uliciach Británie oveľa viac zaujíma otázka, či Kate dokonca neporodí dvojčatá. Pri silnom nutkaní na vracanie u budúcej mamičky sa často stáva, že ide o viacnásobné tehotenstvo.

Na takéto prípady sa v Londýne tiež pripravili. Monarchom sa stane prvé dieťa, ktoré vyjde z maternice - aj keď to bude len o pár minút skôr. V prípade cisárskeho rezu sa operujúci lekár stane skutočne "kráľotvorcom". Drobčeka, ktorého vezme ako prvého do ruky, tým prakticky posadí na trón.

Čakanie na trón však môže byť mimoriadne dlhé. Kráľovná aj v 86 rokoch vyzerá byť v špičkovej forme, takmer nikto nepochybuje, že ešte môže vládnuť päť až desať rokov. Potom príde na rad teraz 64-ročný princ Charles. Jeho syn William by mohol byť už v dôchodcovskom veku, kým bude môcť nastúpiť na trón. Kým na rad príde jeho potomok, môže prejsť aj 50 rokov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies