Ešte 177 sudcov sa so štátom súdi o celkom 22 miliónov eur

NETKY.SK • 26 August 2017, 09:29 • 2 min
Ešte 177 sudcov sa so štátom súdi o celkom 22 miliónov eur

BRATISLAVA - Slovenské súdy naďalej zamestnávajú diskriminačné žaloby sudcov. Po desiatich rokoch, odkedy boli podané prvé, sa ich počet znížil na pätinu. Z pôvodne 815 sudcov sa domáha odškodnenia za údajnú platovú diskrimináciu ešte 177. Aktualizované čísla poskytlo ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

"Zostávajúcich 177 slovenských sudcov si naďalej uplatňuje na súde svoje nároky, pričom celková uplatnená suma je aktuálne približne 22.130.528,60 eura," priblížil hovorca rezortu Peter Bubla.

 

O nárokoch 638 sudcov už bolo právoplatne rozhodnuté. Vo väčšine prípadov (372) bolo konanie na súde zastavené, pretože sudcovia nezaplatili súdny poplatok. Viac ako štvrtina sudcov (245) sa rozhodla vziať žalobu späť. Sedem sudcov má konanie zastavené z iných dôvodov, ako napríklad úmrtie.

 

Štát zastúpený ministerstvom sa žalobám na súdoch bráni. O viacerých žalobách súdy rozhodli meritórne - 13 sudcom ju právoplatne zamietli, priblížil Bubla. V tomto roku súdy zatiaľ neprávoplatne zamietli v celom rozsahu žaloby troch sudcov.

 

"Proti ministerstvu spravodlivosti právoplatne neuspel nikto," uviedol hovorca rezortu. Jedinou výnimkou je určovacia diskriminačná žaloba z roku 2007. Súd tu potvrdil, že odmeňovanie sudcov bolo v rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania.

 

Prví sudcovia sa obrátili na súd v roku 2007. Nepáčili sa im príplatky zhruba 3300 eur, ktorými ich chcel parlament motivovať, aby sa prihlásili na Špeciálny súd. Po zásahu Ústavného súdu SR v roku 2009 sa príplatky znížili zo šesťnásobku na dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy.

 

Na Okresnom súde Bratislava I uspelo v minulosti 11 sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR. V roku 2010 dohromady vysúdili viac ako milión eur. Verdikt je právoplatný. NS SR pod vedením Štefana Harabina, ktorý žalovali, sa totiž voči rozsudku neodvolal.

 

Peniaze im aj napriek právoplatnému rozsudku dosiaľ vyplatené neboli. Dve sudkyne sa snažia vymôcť vysúdené peniaze prostredníctvom exekúcie. Prvostupňový súd vlani v týchto dvoch exekučných konaniach rozhodol, že NS má prísť v exekúcii o celkom štyri vozidlá zo svojho vozového parku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona