ESĽP rozhodol v prípade Herold Tele Media a Slovenských telekomunikácií proti SR

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:17 • 2 min
ESĽP rozhodol v prípade Herold Tele Media a Slovenských telekomunikácií proti SR

ESĽP rozhodol v prípade Herold Tele Media a Slovenských telekomunikácií proti SR

slovakia

left justify in out

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol v prípade súkromnej spoločnosti Herold Tele Media a Slovenských telekomunikácií proti Slovensku. Dlhoročná kauza sa začala ešte v roku 1996. V spore figuroval niekoľkomiliardový dlh a hroziaci konkurz telekomunikácií. Tento raz sťažovatelia pred európskym súdom napadli rozhodnutie najvyššieho súdu. Európsky súd vyhlásil sťažnosť za neprijateľnú.
      Sťažnosť Slovenských telekomunikácií, š. p. bola v tomto prípade podaná pánom Ekem, ktorého rada veriteľov vymenovala za „riaditeľa Slovenských telekomunikácií, š.p. v dohodovacom konaní“. Na vnútroštátnej úrovni bolo jeho právo konať v mene Slovenských telekomunikácií, š.p. opakovane spochybnené. Vo vzťahu k spoločnosti Herold Tele Media, s. r. o. podal sťažnosť na európsky súd pán Matušík.
      Rozhodnutím z 23. marca 2004 európsky súd sťažnosť sťažovateľov na porušenie ich práva na spravodlivé a verejné prejednanie veci, ich práva na účinný vnútroštátny prostriedok nápravy a tiež porušenie ich vlastníckych práv odročil na ďalšie konanie a zvyšok sťažnosti vyhlásil za neprijateľný. Následne sa k sťažnosti vyjadrila vláda a sťažovatelia.
      Sťažovatelia sa pred európskym súdom sťažovali, že bolo porušené ich právo na spravodlivé a verejné prejednanie veci. Tvrdili, že najvyšší súd rozhodol svojvoľne bez vypočutia strán a že nerozhodol o návrhu druhého sťažovateľa o jeho pripustení ako účastníka do konania. Sťažovatelia namietali, že vo vzťahu k rozhodnutiu najvyššieho súdu z 12. januára 1999 nemali k dispozícii žiadny účinný vnútroštátny prostriedok nápravy. Ďalej tvrdili, že bol porušený článok 1 Protokolu č. 1  v tom, že druhému sťažovateľovi bolo zabránené užívať jeho majetok v dôsledku rozhodnutia najvyššieho súdu a že prvý sťažovateľ nemohol získať protihodnotu za predaj majetku.
      Európsky súd sa stotožnil s mnohými argumentmi vlády a vyhlásil sťažnosť v celom rozsahu za neprijateľnú.
      TASR informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies