ČESMAD: MDVRR chce zhoršiť naše podmienky, je to v rozpore s trhovou ekonomikou

NETKY.SK • 17 Máj 2011, 07:47 • 2 min
ČESMAD: MDVRR chce zhoršiť naše podmienky, je to v rozpore s trhovou ekonomikou

ČESMAD: MDVRR chce zhoršiť naše podmienky, je to v rozpore s trhovou ekonomikou

slovakia

left justify in out

img

Združenie cestných dopravcov ČESMAD odmieta spoplatnenie ciest I. triedy. Konštatuje, že neprišlo k dohode na zámere Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR spoplatniť všetky cesty I. triedy a zakázať jazdu po cestách II. a III. triedy.
      "MDVRR mieni týmto zákonom hrubo zasiahnuť do zabehnutého a fungujúceho života autodopravcov. Predstavitelia ministerstva navyše nepokryte priznávajú, že chcú zhoršiť podmienky nášho podnikania v prospech železničnej dopravy. To je v zásadnom rozpore s princípmi trhovej a slobodnej ekonomiky, pri ktorých by mala vždy zvíťaziť lepšia ponuka a cena," konštatuje v stanovisku pre médiá prezident združenia Pavol Jančovič.
      Združenie tak stále očakáva, že rezort dopravy napokon svoj zámer prehodnotí a návrh zákona stiahne z rokovania. "Na tranzit nákladnej automobilovej dopravy sú určené a konštrukčne vybavené diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy, nie cesty nižšej kategórie," odkazuje však ČESMADu hovorca ministerstva Martin Krajčovič.
      Ako ďalej pre TASR vysvetlil, k návrhu zakázať tranzit po cestách II. a III. triedy viedli rezort sťažnosti zo strany občanov, miest, obcí a samosprávnych krajov. "Prejazd nákladnej dopravy na cestách II. a III. triedy sa enormne zvýšil, pretože vodiči nákladných vozidiel sa snažia vyhnúť spoplatnenej cestnej sieti," dodáva. na diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných úsekoch ciest I. triedy totiž už druhý rok funguje výber mýtneho.
      "Aj keď samosprávne kraje majú už dnes kompetencie na udelenie zákazu tranzitu na cestách II. a III. triedy, predsedovia vyšších územných celkov nemali odvahu urobiť takýto krok a radšej žiadali o zmenu legislatívy ministerstvo dopravy," zdôvodňuje Krajčovič. Obchádzanie spoplatnenej cestnej siete spôsobuje veľké problémy nielen správcom týchto ciest, ale aj obyvateľom, pretože prejazd nákladnej dopravy cez obce narúša statiku nehnuteľností, spôsobuje nadmerný hluk a má negatívne dopady na bezpečnosť a plynulosť premávky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies