ESĽP: Turecko porušilo dohovor o ľudských právach, keď blokovalo YouTube

NETKY.SK • 1 December 2015, 15:30 • 2 min
ESĽP: Turecko porušilo dohovor o ľudských právach, keď blokovalo YouTube

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) sa uzniesol, že Turecko porušilo Európsky dohovor o ľudských právach, keď zablokovalo prístup užívateľov k portálu YouTube.

slovakia

left justify in out

Sťažnosť na ESĽP podala trojica vysokoškolských učiteľov práva v roku 2010 po tom, ako turecký súd nariadil na viac ako dva roky - od mája 2008 do októbra 2010 - zablokovať prístup k službe YouTube s odôvodnením, že niektoré dostupné videonahrávky znevažujú pamiatku prvého prezidenta moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka.

 

Podľa agentúry AP dnes ESĽP vo svojom rozsudku konštatoval, že rozhodnutie tureckého súdu zasiahlo právo učiteľov prijímať a šíriť informácie, čo je podľa ESĽP porušenie 10. článku Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý sa týka práve slobody prejavu.

 

Tureckému vedeniu sú internetové médiá už dlho tŕňom v oku: turecký parlament vlani schválil zmeny zákona, ktoré sprísňujú štátnu kontrolu internetu. Legislatíva umožňuje telekomunikačnému úradu blokovať niektoré webové stránky aj bez súdneho príkazu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prirovnal v minulosti sociálnu sieť Twitter k "nožu v rukách vraha". Twitter spolu s Facebookom boli dokonca v Turecku opakované istý čas blokované.

 

Turecko je zaraďované k skupine štátov, ktoré najaktívnejšie cenzurujú web. Podobným prístupom je známa napríklad aj Čína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona