ESĽP sa zastal príslušníka litovskej štátnej bezpečnosti, ktorý zabil 2 ľudí

NETKY.SK • 20 Október 2015, 20:41 • 2 min
ESĽP sa zastal príslušníka litovskej štátnej bezpečnosti, ktorý zabil 2 ľudí

ŠTRASBURG - Bývalý príslušník litovskej štátnej bezpečnosti, ktorého v roku 2004 odsúdili na šesť rokov väzenia za vraždu dvoch odbojárov proti sovietskej okupácii z roku 1953, sa dnes na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu dočkal satisfakcie.

slovakia

left justify in out

Sudcovia totiž dospeli k záveru, že litovský dôstojník bol pred 11 rokmi neprávom odsúdený za genocídu, a to na základe zákona o genocíde z roku 2003, informovala tlačová agentúra DPA. Spätné uplatnenie tohto zákona na čin spred 50 rokov označilo 17 sudcov za porušenie princípu "Žiadny trest bez zákona" zakotveného v Európskom dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

Odsúdený občan Litvy navyše ani v čase spáchania činu nemohol mať prehľad o vtedy platných medzinárodných právnych predpisoch o genocíde, konštatovali sudcovia ESĽP v zdôvodnení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies