ESĽP: Rusko si pri vyšetrovaní masakry v Katyni nesplnilo povinnosti

NETKY.SK • 21 Október 2013, 14:04 • 2 min
ESĽP: Rusko si pri vyšetrovaní masakry v Katyni nesplnilo povinnosti

ŠTRASBURG - Európski sudcovia v pondelok odsúdili Rusko za vyšetrovanie masakry viac ako 22 000 poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi Stalinovej tajnej služby NKVD s odôvodnením, že ich zabitie vyšetrilo nedostatočne.

slovakia

left justify in out

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) uviedol, že Rusko "si nesplnilo svoje povinnosti" vyplývajúce z Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv po sťažnosti 15 príbuzných obetí masakry z roku 1940.

Európsky súd už v apríli 2011 uviedol, že Rusko nedostatočne vyšetrilo zavraždenie viac ako 22 000 vojnových zajatcov. Pätnásti sťažovatelia rodinných príslušníkov 12 obetí masakry však nepovažovali tento rozsudok za dostatočný. Rusko celé roky tvrdilo, že poľských dôstojníkov zavraždili Nemci, po páde železnej opony masakru oficiálne priznalo, no vyšetrovanie masakry v roku 2004 prerušilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies