ESĽP nariadil Maďarsku odškodniť dvoch odmietnutých žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 11:40 • 2 min
ESĽP nariadil Maďarsku odškodniť dvoch odmietnutých žiadateľov o azyl

ŠTRASBURG - Maďarská vláda označila v utorok za "neuveriteľné" najnovšie rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, na základe ktorého musí Budapešť zaplatiť po 10.000 eur dvojici migrantov z Bangladéša.

slovakia

left justify in out

Muži presúvajúci sa po tzv. balkánskej trase prišli v septembri 2015 do juhomaďarského pohraničného mesta Röszke, kde ich ako žiadateľov o azyl zadržiavali 23 dní, na čo ich vrátili naspäť do Srbska. Podľa ESĽP boli títo migranti v Maďarsku zadržiavaní v podmienkach pripomínajúcich väzenie, pričom "nemali prospech z účinných záruk, ktoré by ich ochránili pred vystavením reálnemu riziku neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania".

 

Súd poznamenal, že dvojica Bangladéšanov nemala v Maďarsku prístup k právnikom a nedostávala náležité informácie o azylovom konaní. Aj keď jeden z nich dostal informačný leták, nijako mu to nepomohlo, keďže je negramotný.

 

Podľa stanoviska maďarskej vlády, ktoré priniesol spravodajský server hvg.hu, je "neuveriteľné, že Maďarsko má platiť za to, že chráni nielen svoje, ale i európske hranice".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies