Český štát bude trestať firmy za zatajovanie zisku

NETKY.SK • 14 Október 2010, 11:48 • 2 min
Český štát bude trestať firmy za zatajovanie zisku

Český štát bude trestať firmy za zatajovanie zisku

slovakia

left justify in out

Český štát si chce posvietiť na niekoľko stotisíc firiem, ktoré ignorujú povinnosť publikovať údaje o svojom hospodárení v obchodnom registri. Doteraz sa ignorovanie povinnosti netrestalo, ale v budúcnosti by mohli za to dostávať mastné pokuty.
      Na firmy sa zamerajú finančné úrady, ktoré môžu zo zákona vymerať sankciu až do 3 % majetku spoločnosti. Veľké firmy by tak museli odviesť štátu aj niekoľko miliónov Kč. Napríklad internetový obchod Alza.cz, ktorý dodal naposledy účtovnú závierku z roku 2005, by podľa posledných dostupných údajov mohol dostať pokutu až 6 miliónov Kč (245.198 eur).
      Riaditeľ Českej daňovej správy Jan Knížek povedal, že postih hriešnikov vo väčšine prípadov nebude maximálny. Ten dostanú len firmy, ktoré porušujú povinnosť úmyselne a závažným spôsobom, ak závierky neuverejnili desať rokov po sebe, alebo majú v účtovníctve neporiadok. Pokiaľ budú pracovníci daňových úradov postupovať dôsledne, do štátneho rozpočtu by mohli prísť navyše stovky miliónov korún.
      Informačnú povinnosť v súčasnosti podľa analýzy spoločnosti Dun & Bradstreet ignoruje väčšina firiem v Česku, vrátane veľkých podnikov, účastníkov verejných objednávok, ako aj firmy, ktoré patria politikom. Oneskorene dodáva závierky 83 % firiem. Účtovná závierka za rok 2006 teraz chýba 274.000 obchodných spoločností.
      Podnikateľov doteraz nič nenútilo, aby údaje zverejňovali. Mimo záznam zhodne tvrdia, že priestupok nikto netrestá, a keď predsa, tak len mierne. Pritom má informačná povinnosť pomáhať najmä im - napríklad, keď si chcú overiť bonitu možného obchodného partnera. Ministerstvo financií udelilo za porušenia zákona o účtovníctve 244 pokút v celkovej hodnote 8,7 milióna Kč. Väčšinou ich však vyrubovalo za iné priestupky.
      Informoval o tom server iHNed.cz českého denníka Hospodářské noviny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies