Český premiér pokladá dôvody na štrajk za neopodstatnené

NETKY.SK • 6 December 2010, 08:29 • 2 min
Český premiér pokladá dôvody na štrajk za neopodstatnené

Český premiér pokladá dôvody na štrajk za neopodstatnené

slovakia

left justify in out

img

Český premiér Petr Nečas sa dnes tri dni pred celodenným štrajkom zamestnancov štátnej a verejnej sféry pustil do odborov. Napísal to denník Hospodářské noviny na internetovej stránke iHNed.cz po Nečasovom vystúpení v dnešnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca. Premiér povedal, že chápe "agresivitu odborárov", pretože ľudia z ich organizácie odchádzajú. "Hlasujú nohami," dodal.
      Predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Jaroslav Zavadil uviedol, že Nečas má nepresné informácie. V niektorých organizáciách sa počet členov znižuje, inde však vznikajú nové základné organizácie.
      Predseda vlády nechce upierať ľuďom právo na štrajk, ktorý sa uskutoční v stredu 8. decembra. Dôvody protestu však pokladá za neopodstatnené.  Zopakoval, že úsporné opatrenia pripravujú mnohé štáty Európy a protesty sa vyskytujú vo väčšine z nich. Zdôraznil, že sa usiloval viesť s odbormi diskusiu. Stretával sa s ich predstaviteľmi raz za dva týždne. To pokladá za nadštandardnú aktivitu.
      Premiér odmietol obvinenia, že vláda provokuje, keď v utorok (7.12.) na svojom zasadnutí, teda deň pred štrajkom, sa pripravuje schváliť znižovanie platov vo verejnej sfére. Vláda sa zíde výnimočne v utorok, lebo v stredu ju v snemovni čaká druhé čítanie zákona o štátnom rozpočte, na čo si chcú ministri vytvoriť čas.
      V stredu budú v Česku zatvorené ordinácie i úrady. Podľa prieskumu agentúry Factum protest podporilo 54 % respondentov, nesúhlasilo s ním 37 % opýtaných. Väčšina Čechov sa domnieva, že štrajk neprinúti vládu, aby zmenila názor a že od zníženia objemu prostriedkov na mzdy pracovníkov verejnej sféry neustúpi.
      Hoci so štrajkom súhlasí viac ako polovica Čechov, 46 %  zníženie objemu mzdových prostriedkov pre štátnych zamestnancov podporuje. Patria medzi nich najmä stúpenci vládnej koalície, ľudia s vyššími príjmami a Pražania. Proti opatreniu sa v prieskume vyslovilo 44 % respondentov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies