Český minister dopravy Bárta chce zdaniť mýtne poplatky

NETKY.SK • 5 Január 2011, 14:25 • 2 min
Český minister dopravy Bárta chce zdaniť mýtne poplatky

Český minister dopravy Bárta chce zdaniť mýtne poplatky

slovakia

left justify in out

Český minister dopravy Vít Bárta chce uvaliť na mýtne poplatky daň z pridanej hodnoty (DPH). Ak by sa tak stalo, došlo by k automatickému zvýšeniu mýta o 20 %. Tie by štát následne dopravcom ako platcom daní vracal, dočasne by však daň pripravila podnikateľov o významnú časť hotovosti.
      Novinka by prospela Štátnemu fondu dopravnej infraštruktúry, na ktorého účte poplatky za používanie diaľnic a vybraných ciest prvej triedy končia. Riaditeľ fondu Gustav Slamečka by bol spokojný. Fond totiž nie je platcom dane a podľa predstáv jeho vedenia by si DPH ponechával. Peniaze dopravcom by vracalo ministerstvo financií.
      Zdanenie mýtnych poplatkov by prinieslo fondu v roku 2012 asi 2 miliardy Kč (80,36 milióna eur). Prostriedky by sa využili na budovanie cestnej infraštruktúry a nebolo by sa treba spoliehať na dotácie z ministerstva financií.
      Fond robí analýzu zavedenia DPH na mýto. To je zatiaľ charakterizované ako poplatok, ale DPH by sa dala vyberať len v prípade, ak by išlo o úhradu za službu. Preto by sa zrejme museli zmeniť zákony o DPH, ale aj o dopravnom fonde. Hovorca Slamečkovho úradu Tomáš Dombrovský povedal, že ministerstvá dopravy a financií spracovávajú návrh konkrétnej podoby príslušnej legislatívnej zmeny. Hovorca ministerstva financií Ondřej Jakob o návrhu nič nevie. Uviedol však, že DPH by na účte fondu nemohla zostať. Poukázal na rozpočtové určenie DPH, ktoré stanovuje zákon.
      Vlani dopravcovia zaplatili na mýtnom 6,6 miliardy Kč. Suma medziročne vzrástla o takmer 20 %. Proti návrhu ministerstva dopravy sa vyjadril aj tajomník Česmadu Bohemia Martin Špryňar. Povedal, že najmä dopravcovia, ktorí platia mýto vopred, budú štát fakticky financovať. "Naftu či mýto platíme ihneď, ale zákazníci nám platia s oneskorením, často dlhším než tri mesiace" dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies