Český expert pochybuje, že Tycha Braha zabila ortuť

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:32 • 2 min
Český expert pochybuje, že Tycha Braha zabila ortuť

Český expert pochybuje, že Tycha Braha zabila ortuť

slovakia

left justify in out

Hľadanie odpovede na otázku, čo bolo v roku 1601 v Prahe príčinou smrti astronóma svetového formátu Tycha Braha, bude českým a dánskym expertom trvať niekoľko mesiacov. Člen českej časti tímu Martin Šolc z Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe však už dnes pochybuje, že by život astronóma ukončila vysoká dávka ortuti. Táto verzia je preferovaná dánskymi expertmi.
Ako docent Šolc vysvetlil pre TASR, špekulácie o ortuti vznikli po prvej exhumácii Brahovho tela po roku 1901. Komisia vtedy ako vzorku odobrala aj niekoľko dlhých fúzov. Na tých sa stopy vysokej koncentrácie ortuti našli až do vzdialenosti troch centimetrov od pokožky.
"Ak by Tycha niekto otrávil, ako sa niektorí domnievajú, potom by ortuť vo fúzoch musela byť tesne pri pokožke – na tom kúsku, ktorý vyrástol po smrti," zdôraznil Šolc a pridal aj vysvetlenie, ako sa ortuť mohla do fúzov dostať: manipuláciou s telom po smrti.
Astronóm zomrel v auguste 1601, ale pochovali ho až o dva týždne neskôr – v novembri. Telo i tvár renesančného vedca prešlo balzamovaním. A práve balzamovacie preparáty v tej dobe obsahovali aj ortuť.
Podľa Martina Šolca budú dôležité nielen analýzy telesných pozostatkov dánskeho astronóma, ale aj rozbor textílií. Ak sa stopy po ortuti nájdu aj na zvyškoch látky, mohlo by to byť považované za dôkaz, že ortuť nebola v tele, ale iba na jeho povrchu pri balzamovaní.
"Je potrebné vyskúmať, čo je vlastne pravda. Aby Tycho nehral hlavnú úlohu v rôznych legendách a povestiach, ale aby bol považovaný za človeka, ktorý bol jedným zo zakladateľov modernej vedy," dodal český expert.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies