Česko v OSN nepodporí uznanie nezávislej Palestíny

NETKY.SK • 16 September 2011, 16:09 • 2 min
Česko v OSN nepodporí uznanie nezávislej Palestíny

Česko v OSN nepodporí uznanie nezávislej Palestíny

slovakia

left justify in out

img

Český premiér Petr Nečas dnes počas návštevy Izraela ubezpečil premiéra Benjamina Netanjahua, že Česko nepodporí v OSN uznanie nezávislého palestínskeho štátu. Informovali o tom webové stránky českých médií ČT24 a Novinky.cz.
Premiér Nečas jasne nepovedal, ako bude Česko hlasovať v OSN k prípadnej rezolúcii o Palestíne, konštatuje server iDNES.cz. "Sme presvedčení, že akýkoľvek jednostranný krok mierový proces iba poškodí a my jednostranné kroky nepodporujeme," povedal predseda českej vlády. Zdôraznil tiež, že Česko zatiaľ nepozná obsah palestínskej žiadosti.
Palestínska samospráva dnes oznámila, že na budúci piatok predloží Bezpečnostnej rade OSN žiadosť o uznanie palestínskych autonómnych území za nezávislý štát. 
Nečas a Netanjahu sa dnes zhodli, že sú proti jednostrannému uznaniu Palestíny. Za jedinú cestu k mieru považujú dialóg. Izraelský premiér po rokovaní s Nečasom oznámil, že na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN osobne vysvetlí izraelský postoj. ČR budú na rokovaní OSN reprezentovať prezident Václav Klaus a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.
Česko sa pripojilo k bloku krajín EÚ, ktoré chcú spolu s USA hlasovať na pôde OSN proti zriadeniu nezávislého palestínskeho štátu na území spadajúcom v súčasnosti pod Izrael.
Blok 27 krajín EÚ je v otázke palestínskej štátnosti nejednotný. Ak dôjde k hlasovaniu v OSN, mohla by sa EÚ rozdeliť do dvoch opozičných táborov - jeden by snahy Palestínčanov podporil a druhý hlasoval proti. 
EÚ je najväčší medzinárodný darca pomoci Palestínčanom a súčasne je členom blízkovýchodného kvarteta vyjednávačov, spolu s USA, Ruskom a OSN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies