Česko je proti spoločným daniam v EÚ

NETKY.SK • 8 August 2011, 14:29 • 2 min
Česko je proti spoločným daniam v EÚ

Česko je proti spoločným daniam v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Európska únia svoje základné problémy nevyriešila, ale ukázala sa ako životaschopná. Na ďalší vývoj by si však Česko malo počkať, povedal minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg v rozhovore, ktorý dnes uverejnil denník E15 na svojej internetovej stránke.
      Na otázku, či by sa Česko nemalo viac vyhraniť vo svojich názoroch v diskusii o Európskej únii, ktorá sa čoraz častejšie točí okolo toho, či sa EÚ viac integruje, a to aj hospodársky, alebo sa rozpadne, odpovedal minister záporne. "To by sme nahrali záujmom iných štátov a takisto niektorých hospodárskych skupín u nás. Tých, ktorým ide o prospech vlastných spoločností a nie o blahobyt celého štátu," pokračoval Schwarzenberg.
      V súvislosti s Paktom o Grécku minister povedal, že téma sa týka predovšetkým eurozóny. "V tej sú teraz očividne veľké snahy, aby sa nasmerovala k istej forme hospodárskej vlády, k spoločnej finančnej politike atď. My to starostlivo sledujeme a časom musíme z toho vyvodiť dôsledky. Avšak sami nevieme, ako sa tá diskusia skončí, tak by som túto otázku veľmi neotváral. Aby sme nediskutovali o niečom, čo nemá jasný koniec".
      Minister Schwarzenberg zdôraznil, že Česko je proti spoločným daniam. Po prvé, je proti tomu, "aby sa zaviedla nejaká európska priama daň. Financovanie Európskej únie má byť v rukách štátov, nie také, aby sa im vymklo. Tým by štáty stratili veľkú časť svojich právomocí a svojej suverenity. Po druhé, je tu snaha západných štátov EÚ, aby sme sa daňovou sústavou priblížili. To je pre nás nevýhodné. Pre všetky štáty, ktoré musia stíhať vyspelejšie krajiny. Hovoril som s jedným svojím priateľom, ktorý mi náš postoj vyčítal. Tak som sa naňho pozrel a povedal som: Počúvaj, keby Ludwig Erhard prijal daňový systém víťaznej Veľkej Británie, tak by asi Nemecko po druhej svetovej vojne definitívne skolabovalo. Nemecký hospodársky zázrak by sa nekonal. Ludwig Erhard bol dosť inteligentný, aby vedel, že ekonomika, ktorá musí znižovať náskok, ktorá je poškodená - v Nemecku to bolo (spôsobené) vojnou, u nás je to päťdesiatimi premrhanými rokmi, musí mať také dane a takú sústavu, aby zodpovedala nášmu úsiliu dosiahnuť výkonnosť iných. Nie sa tu hrať na niečo, čo nie sme. Musíme sa držať toho, čo nám najviac pomôže".
      Schwarzenberg pokračoval: "Hovorme jasne. Európska únia na rozdiel od tvrdení niektorých politikov nie je hospodárskym projektom. Európska únia je politickým projektom. Iba tí, ktorí si to mýlia a myslia si, že je to hospodársky projekt, tak hovoria o rozdelení (EÚ). Únia musí držať spolu. Som tiež presvedčený, že európske štáty sú také rozdielne, že pre niektoré musíme nájsť odlišné riešenie. Či ten alebo onen štát bude alebo nebude mať euro, o tom možno diskutovať. Ale rozdeliť úniu by som pokladal za šialené".
Zdroj: TASR/E15



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies