Českí politici zdieľajú Klausove obavy z nadvlády najmocnejších krajín

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:49 • 2 min
Českí politici zdieľajú Klausove obavy z nadvlády najmocnejších krajín

Českí politici zdieľajú Klausove obavy z nadvlády najmocnejších krajín

slovakia

left justify in out

Českí politici majú pochopenie pre obavy prezidenta ČR Václava Klausa, ktorý vo štvrtok v oficiálnom prejave k štátnemu sviatku vzniku ČSR varoval pred svetovou globálnou vládou, o ktorú sa podľa jeho presvedčenia usilujú ekonomicky a politicky najsilnejšie krajiny sveta.
      „Rozumiem mu, sú tu mocnosti, ktoré chcú vďaka ekonomickým tlakom na iných hýbať svetom. A ani spojená Európska únia nie je schopná čeliť štátom, ako sú Čína, Amerika a Rusko,“ citoval denník Mladá fronta dnes poslanca a šéfa pražskej ODS Borisa Šťastného.
      Za zaujímavý označil Klausov postreh senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, ktorý je jedným z kandidátov na post predsedu Senátu. „Ibaže Česko bolo a je na cudzích veľmociach závislé. Ekonomicky, sme, napríklad, z 80 percent závislí na Nemecku a s tým ťažko niečo spravíme,“ poznamenal.
      Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jaromíra Drábka z TOP 09 je Klausov tohtoročný prejav „zaujímavým 'havlovským' zamyslením“.
      V podobnom duchu reagoval na Klausove výroky o hrozbe svetovej vlády ekonomicky a politicky najsilnejších krajín sveta i komentátor ľavicového denníka Právo Jiří Franěk. „Napadlo mi, že si Václav Klaus konečne všimol javu zvaného globalizácia, a začína si rozumieť s jej zväčša ľavicovými nepriateľmi“ uviedol komentátor s tým, že zárodok celosvetovej vlády, ktorá bude rozhodovať „o nás bez nás“, sa vytvára najmä vo Washingtone, Moskve a Pekingu.
      „Ale čo s tým môžeme spraviť, keď v klube mocných nemáme ani len hlas poradný,“ pýta sa komentátor Práva záverom.
      Prezident ČR Václav Klaus v hlavnej časti prejavu vo Vladislavskej sále Pražského hradu zdôraznil, že „nie je možné si nevšimnúť, že 'integračné' snahy politických elít najväčších krajín sveta sa stále viac a rýchlejšie presúvajú zo sociálno-inžinierskeho projektovania v rámci štátov a kontinentov do rozmeru interkontinentálneho, vlastne celosvetového.“
      „Sme svedkami toho, že sa zoskupenie ekonomicky najsilnejších a politicky najvýznamnejších štátov sveta usiluje stať sa neformálnym predstupňom globálnej svetovej vlády. Vlády celkom odtrhnutej od demokratického legitimizovania občanmi, vlády, ktorá nech už má akýkoľvek formálny rámec, bude fakticky rozhodovať o našich životoch bez našej účasti a možnosti ovplyvnenia,“ dodal Klaus s tým, že v takomto usporiadaní sveta bude pojem občianstva zanikať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona