Českí podnikatelia si zakladajú účty na Slovensku

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:21 • 2 min
Českí podnikatelia si zakladajú účty na Slovensku

Českí podnikatelia si zakladajú účty na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Českí podnikatelia, ktorí obchodujú so zahraničím, objavili trik, ako ušetriť na bankových poplatkoch státisíce korún. Zakladajú si účty na Slovensku. Poplatky za posielanie a prijímanie zahraničných platieb sú na Slovensku za bežné transakcie až 60-krát nižšie ako v Česku. V extrémnych prípadoch je rozdiel až 400-násobný.
      U väčšiny bánk pôsobiacich v Česku prekračuje poplatok 100 Kč (4,06 eura), za veľké prevody sa platí až 1500 Kč. Na Slovensku stoja tieto prevody len pár korún.
      Pokiaľ by české firmy začali hromadne sťahovať svoje účty na Slovensko, znamenalo by to pre české banky pomerne závažný problém - za poplatky ročne inkasujú miliardy korún.
      Firmy, ktoré si slovenský účet založia, naň smerujú všetky eurové platby. A ak potrebujú dostať peniaze zo Slovenska do Česka alebo naopak, stojí ich to iba pár korún. Banky totiž prevody medzi slovenským a českým účtom v rámci jednej bankovej skupiny cenovo zvýhodňujú.
      Majiteľ firmy Kovo Koukola zo Žďáru nad Sázavou Aleš Koukola uviedol, že si účet na Slovensku založil na jar a vďaka nemu za rok na poplatkoch za transakcie zaplatí len 5000 namiesto 330.000 Kč. Podľa neho sa finta rýchlo šíri; poradil ju aj iným podnikateľom.
      Slovenské banky po vstupe do eurozóny cezhraničné poplatky znížili. Podľa pravidiel EÚ majú mať banky členských krajín ceny za domáce a zahraničné platby v rámci eurozóny jednotné.
      Poplatkové príjmy bánk v Česku v 1. polroku dosiahli 23,3 miliardy Kč. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani bola suma takmer o 750 miliónov Kč vyššia. Poplatkovú politiku bánk obhajuje aj Česká národná banka (ČNB). Jej hovorca Marek Petruš poukázal na to, že Česko bolo jednou z troch krajín EÚ, ktoré počas krízy nemuseli zachraňovať bankový sektor. Je to aj výsledok skutočnosti, že banky na poplatkoch zarábajú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies