Českí odborári ohlásili na december štrajk

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:11 • 2 min
Českí odborári ohlásili na december štrajk

Českí odborári ohlásili na december štrajk

slovakia

left justify in out

img

Celodenný štrajk zamestnancov českej štátnej a verejnej správy ohlásila dnes na 8. decembra česká odborová centrála. Dôvodom protestu sú úsporné opatrenia koaličnej vlády Petra Nečasa (ODS), ktoré sa od januára 2011 dotknú miezd a niektorých zamestnaneckých výhod.
      "Forma je jasná: celý deň by sa malo štrajkovať a hotovo," vyhlásil dnes predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOZ) Jaroslav Zavadil na margo protestu, do ktorého sa nemôžu priamo zapojiť policajti ani hasiči, ktorým zákon zakazuje štrajkovať.
      Českí odborári protestovali proti zámeru vlády znížiť mzdy o desať percent už v septembri. Do centra Prahy vtedy prišlo asi 40.000 odborárov.
      ČMKOZ dnes naznačila, že je ochotná za istých okolností chystaný štrajk odvolať. Prvým ústretovým krokom zo strany vlády by malo byť usporiadanie mimoriadnej schôdzky tripartity. Vláda Petra Nečasa však veľmi pravdepodobne nebude naklonená tomu, aby škrty a úspory, ktoré už presadila v Poslaneckej snemovni, revidovala. Vládne strany majú v hornej komore – Senáte – väčšinu len do 13. novembra.
      Ak by vláda pristúpila na ústupky a škrty revidovala, ohrozila by plnenie budúcoročného štátneho rozpočtu. Vláda má v dolnej komore väčšinu, ktorá je schopná prehlasovať aj Senát, ale novely a zákony, ktoré sa týkajú miezd, sociálnej oblasti i stavebného sporenia, by v prípade zmien nezačali platiť už od januára 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies