Česká firma sa podieľa na rozširovaní letiska v Petrohrade

NETKY.SK • 3 December 2010, 12:22 • 2 min
Česká firma sa podieľa na rozširovaní letiska v Petrohrade

Česká firma sa podieľa na rozširovaní letiska v Petrohrade

slovakia

left justify in out

img

Pražská kancelária poradenskej a inžinierskej firmy Mott MacDonald sa podieľa na rozširovaní letiska Pulkovo v Petrohrade. Ide o prvý veľký infraštruktúrny projekt, ktorý sa bude v Rusku realizovať metódou PPP - partnerstva verejného a súkromného sektora.
      Medzinárodné konzorcium hodlá do roku 2013 investovať do projektu 1,2 miliardy eur. Potom by malo byť letisko schopné odbaviť 17 miliónov cestujúcich ročne. Jeho kapacita sa však bude ďalej zvyšovať až na 35 miliónov pasažierov.
      Pražská kancelária Mott MacDonald vystupuje v úlohe odborníka na PPP a technického poradcu mesta. Jej riaditeľ Jiří Petrák uviedol, že kancelária spolupracovala na príprave nového generelu letiska, technických parametroch výberového konania, pri výbere partnera, na rokovaní o podmienkach koncesionárskej zmluvy a teraz spolupracuje pri dohľade plnenia podmienok koncesionármi.
      Denník E15 napísal, že českí poradcovia paradoxne pracujú na obrovskom PPP projekte v Rusku v čase, keď sa v Česku stále nedarí odštartovať životaschopné projekty tohto typu, ktoré by ihneď neboli spochybnené v dôsledku podozrivých zmluvných podmienok.
      Súkromným partnerom na dostavbu letiska Pulkovo sa stalo konzorcium ruskej banky VTB, nemeckého letiskového operátora Fraport a gréckej investičnej spoločnosti Horizon Air.
      Po vybudovaní nového terminálu sa Pulkovo stane významnou medzinárodnou leteckou križovatkou a najväčším letiskom v baltskom regióne. Projekt sa začne realizovať v prvej polovici budúceho roka. Jeho slávnostné odštartovanie sa však uskutočnilo už koncom novembra. Zúčastnil sa na ňom aj ruský premiér Vladimir Putin.

Zdroj: TASR/E15



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona