Česká ekonomika rástla v 2. štvrťroku najrýchlejšie za 2 roky

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:54 • 2 min
Česká ekonomika rástla v 2. štvrťroku najrýchlejšie za 2 roky

Česká ekonomika rástla v 2. štvrťroku najrýchlejšie za 2 roky

slovakia

left justify in out

img

Česká ekonomika rástla v 2. kvartáli 2010 najrýchlejšie za ostatné dva roky. Motorom oživenia hospodárstva z recesie je zvýšenie dopytu po exporte českých výrobcov.
      Hrubý domáci produkt (HDP) ČR sa medziročne zvýšil o 2,4 %, informoval dnes Český štatistický úrad (ČSÚ) a mierne smerom hore revidoval svoj predbežný odhad na úrovni 2,2 % z 13. augusta. V 1. štvrťroku medziročný rast dosiahol 1,1 %. Medzikvartálne si česká ekonomika, v ktorej na export pripadá až 70 % aktivity, polepšila o 0,9 %.
      Krajiny strednej a východnej Európy sa zotavujú z najhoršej recesie od rozpadu komunizmu. Hlavným faktorom je nárast obchodu. Česká ekonomika profituje predovšetkým zo zvýšenia dopytu zo strany spotrebiteľov aj firiem v eurozóne.
      V 2. kvartáli export medziročne vyskočil o 13,1 %, pričom spotreba domácností sa zvýšila len o 0,8 % a vládne výdavky o 0,9 %.
      Česká národná banka (ČNB) 5. augusta zvýšila svoju prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku na 1,6 % z 1,4 %.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies