Eset upozorňuje na výpalníckeho trójskeho koňa

NETKY.SK • 21 Január 2015, 17:02 • 2 min
Eset upozorňuje na výpalníckeho trójskeho koňa

BRATISLAVA - Bezpečnostná spoločnosť Eset zachytila v utorok novú vlnu útoku, ktorá emailom infikuje používateľov zo strednej a východnej Európy a Latinskej Ameriky.

slovakia

left justify in out

"V infikovanom počítači dôjde k zašifrovaniu všetkých súborov. Výpalníci si za odšifrovanie pýtajú takmer 1,5 tisíca eur," informovala bezpečnostná firma. Podľa zverejnených informácií je používateľ infikovaný po otvorení škodlivej prílohy v emailovej správe. Správa pritom nie je lokalizovaná do slovenčiny ani do češtiny. Po otvorení sa do nechráneného počítača stiahne škodlivý kód Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A. "Jeho jedinou úlohou je do počítača stiahnuť a spustiť trójskeho koňa pod názvom Win32/FileCoder.DA, ktorý je známy aj pod menom CTB-Locker", uviedla firma Eset.

 

Spomínaný škodlivý kód postupne zašifruje podľa Esetu celý obsah počítača a používateľovi zobrazí varovanie, že sa ku všetkým svojim súborom dostane až po zaplatení výkupného vo výške 8 bitcoinov. "Ide o virtuálnu menu, používateľ nedokáže vystopovať skutočného príjemcu platby a taktiež ju nedokáže stornovať. Podľa aktuálneho kurzu ide o sumu takmer 1 500 eur," dodal Eset. 

 

Použité šifrovanie podľa bezpečnostnej spoločnosti nie je možné prelomiť. Infikovaný používateľ sa preto k zašifrovaným súborom nedostane. Používatelia a firmy sa však môžu chrániť napríklad neotváraním príloh správ, ktoré majú pochybného odosielateľa, alebo ktoré poriadne neidentifikujú odosielateľa. Pomôcť tiež môže najaktuálnejšia verzia bezpečnostného riešenia, či pravidelné zálohovanie dát na svojom počítači. "Externý disk by pritom nemal byť permanentne pripojený k počítaču, keďže infekcia sa naň týmto spôsobom môže preniesť," uzavrel Eset. 

 

Spoločnosť Eset je svetovým výrobcom bezpečnostného softvéru pre firemnú klientelu a domácnosti. Firma sídli v Bratislave, regionálne pobočky má v Prahe, Jene, San Diegu, Buenos Aires, Sydney a Singapure. Zastúpenie má vo viac ako 180 krajinách sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies