Esa stratila kontakt s modulom Philae na kométe Čurjumov-Gerasimenko

NETKY.SK • 15 November 2014, 08:52 • 2 min
Esa stratila kontakt s modulom Philae na kométe Čurjumov-Gerasimenko

DARMSTADT - Európska vesmírna agentúra (ESA) v noci nadnes oznámila, že stratila kontakt s modulom Philae, ktorý v stredu po desiatich rokoch letu vesmírom pristál na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko ako vôbec prvé kozmické teleso vyrobené človekom.

slovakia

left justify in out

ESA v piatok vyslovila predpoklad, že solárne batérie modulu sa ešte v ten deň vybijú, preto sa vedci snažili z modulu získať čo najviac zozbieraných informácií. V noci nadnes tak oznámili okrem prerušenia kontaktu s modulom aj pozitívnu správu, že všetky údaje sa podarilo úspešne stiahnuť. Vedci dodali, že všetky palubné systémy v module sa v dôsledku nedostatku energie uviedli do spánkového režimu. Pracovníci riadiaceho centra v mikroblogu na Twitteri napísali: "Odviedol si skvelú robotu, Philae. Také niečo nedokázal ešte žiaden kozmický prístroj".  
      

Malý robot pristál na nesprávnom mieste - v tieni, čo v praxi znamenalo, že nemal dosť slnečného svitu na nabitie batérií, informoval hovorca ESA v kontrolnom centre v nemeckom Darmstadte. Pristátie sa podarilo až na tretí pokus. Po dvoch skokoch modul skončil na svahu, ktorý zhodou okolností čiastočne bránil dopadu slnečného svitu na jeho solárne panely. Prípadný pokus o ďalší skok vedci označili za veľmi riskantný. Okrem toho by mu museli predchádzať rozsiahle výpočty, ale najmä presné lokalizovanie modulu. Existuje však aj možnosť, že kométa sa sama natočí do priaznivejšej pozície k Slnku.
      

ESA napriek týmto problémom pristúpila k naplánovaným experimentom: po tom ako sonda na Zem poslala prvé snímky povrchu kométy, vsunula do jej povrchu aj teplotnú sondu a odobrala vzorky materiálu z kométy. Vedci dúfajú, že takto získané informácie im pomôžu odhaliť tajomstvo vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardou rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies