ČERVENÝ KLÁŠTOR: V tomto roku chcú v Kláštore kartuziánov obnoviť dva objekty

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 07:29 • 2 min
ČERVENÝ KLÁŠTOR: V tomto roku chcú v Kláštore kartuziánov obnoviť dva objekty

ČERVENÝ KLÁŠTOR: V tomto roku chcú v Kláštore kartuziánov obnoviť dva objekty

slovakia

left justify in out

img

V areáli Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore chcú v tomto roku obnoviť dva objekty, na ktorých je narušená statika krovu a tiež poškodená strešná krytina. Je to pozostatok víchrice z roku 2004. „Všetko je len tak polátané, keď dáme toto dohromady, nebudeme musieť riešiť žiadne krovy a pod tým môžeme robiť ďalšie činnosti,“ objasnil riaditeľ Neziskovej organizácie (NO) Cyprián Milan Gacík.
      Pomoc prisľúbilo aj Ministerstvo kultúry SR. V kláštore je potrebné aj obnoviť kompletne celú infraštruktúru. „Čaká nás reštaurovanie oboch kaplniek v kostole, ide o kaplnku sv. Anny a kaplnku sv. Kataríny, budeme si na to nárokovať financie v rámci Regionálneho operačného programu (ROP),“ vysvetlil Gacík. V kostole tiež pri oklepávaní muriva objavili historické maľby, ktoré budú v tomto roku zafixované a v budúcom roku zreštaurované.
      Na rekonštrukciu areálu chce NO Cyprián získať prostriedky z ROP vo výške takmer 2,5 milióna eur. „Predpokladáme, že v tomto polroku bude otvorená výzva v rámci ROP, má to istý proces, reálne očakávame, že práce súvisiace s rekonštrukciou areálu sa začnú v budúcom roku,“ dodal Gacík. Je v záujme NO, aby práce prebehli v čo najkratšom čase, podľa neho by to mohlo trvať aj menej ako pol roka.
      „Ministerstvo kultúry nie je na to, aby riešilo za pamiatkarov, my musíme vytvárať základné prostredie. Keď hovoríme o Červenom Kláštore, toto miesto si určite zaslúži ďalšiu pozornosť prostredníctvom nášho dotačného systému,“ konštatoval minister kultúry Daniel Krajcer. Verí, že NO Cyprián bude úspešná aj vo svojej žiadosti o finančné prostriedky v rámci ROP. Podľa ministra sú práce na obnove kláštora dobre nastavené a je treba v nich pokračovať.
      „V oblasti kultúrneho dedičstva je Slovensko veľmi bohaté a je povinnosťou nás všetkých si to uvedomiť a patrične sa o historické pamiatky aj starať,“ zdôraznil Krajcer, ktorý Červený Kláštor navštívil počas otvorenia pltníckej sezóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies