Erupcie popola z piatich sopiek v Indonézii znova narušili leteckú dopravu

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 16:55 • 2 min
Erupcie popola z piatich sopiek v Indonézii znova narušili leteckú dopravu

JAKARTA - Päť sopiek v Indonézii vychrlilo dnes sopečný popol, ktorý zatienil oblohu nad časťami tejto rozľahlej ostrovnej krajiny a vynútil si uzavretie najmenej troch letísk.

slovakia

left justify in out

Sopka Raung na ostrove Jáva po niekoľkých týždňoch aktivity chrlila popol a úlomky hornín do výšky až 2000 metrov. Popol sa objavil tiež nad vulkánom Sinabung na ostrove Sumatra, ako aj nad sopkami Gamalama a Dukono na Molukách a sopkou Karangetang na ostrove Siau na východe krajiny. 
V dôsledku erupcií evakuovali od júna celkovo viac než 13.000 ľudí, prevažne zo svahov hory Sinabung. 


Informácie poskytol vládny vulkanológ Surono, ktorý používa len jedno meno. Podľa jeho slov nič nepoukazuje na to, že by súčasné erupcie piatich sopiek spôsobil nejaký mimoriadny prírodný úkaz - ide o "normálny" jav v krajine s približne 130 aktívnymi sopkami. 


Hovorca indonézskeho ministerstva dopravy oznámil, že v utorok večer boli uzavreté letiská Jember a Banyuwangi na východe Jávy, pričom medzinárodné letisko na neďalekom ostrove Bali bolo dnes zatvorené niekoľko hodín. Podľa médií na Bali zrušili 37 letov. 


Erupcia sopky Raung už tento mesiac spôsobila dopravný chaos vzhľadom na uzavretie letiska na turistami vyhľadávanom Bali a štyroch ďalších letísk v regióne, v dôsledku čoho na nich uviazli tisíce dovolenkárov. 


Minulý týždeň ministerstvo dopravy zastavilo prevádzku na letisku v meste Ternate ležiacom na severe súostrovia Moluky po erupciách sopiek Gamalama a Dukono, ktoré chrlili popol do výšky 1700 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies