Erupcia sopky Kelud má už najmenej dve obete: Zatvorili šesť letísk!

NETKY.SK • 14 Február 2014, 11:56 • 2 min
Erupcia sopky Kelud má už najmenej dve obete: Zatvorili šesť letísk!

JAKARTA - Vyše 100.000 ľudí poslúchlo výzvu indonézskych úradov a opustilo dnes svoje domovy po erupcii sopky Kelud na ostrove Jáva, ktorá nad najľudnatejší ostrov krajiny vychrlila horúci popol a kamene do výšky 3000 metrov. Dvaja ľudia prišli o život po tom, ako sa zrútili ich domy pod náporom sopečného popola a kameňov. Z dôvodu erupcie uzavreli šesť letísk na Jáve, informovali agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Sopka ochromila prevádzku leteckých spoločností v celom regióne. Aerolínie Virgin Australia oznámili zrušenie všetkých letov do thajského Phuketu, indonézskeho Denpasaru na ostrove Bali, ako aj lety na Vianočný ostrov a Kokosové ostrovy. Spoločnosť Qantas Airway predbežne zrušila len dva lety do Jakarty.

Popol najviac postihol mestá Yogyakarta, Surabaya a Solo, kde zavreli aj letiská. Okrem toho nie sú v prevádzke ani letiská v mestách Semarang, Bandung a Cilacap.
      

Hovorca ministerstva dopravy podľa agentúry DPA informoval, že zrušených bolo najmenej 200 vnútroštátnych a medzinárodných letov. V Indonézii, rozkladajúcej sa na početných ostrovoch, je letecká doprava rozšíreným spôsobom prepravy.
      

V súvislosti s erupciou sopky Kelud vyhlásila vláda najvyšší stupeň ohrozenia, pričom stanovila zónu v okolí desiatich kilometrov od kráteru. Ide o oblasť, kde žije 200.000 ľudí. "Zdá sa, že soptenie zoslabuje," konštatoval Sutopo Nugroho z národnej agentúry pre zvládanie katastrof. Dodal však, že obyvatelia majú nedostatok masiek na tvár, ktoré potrebujú na bezpečné dýchanie.
      

Sopka Kelud vysoká 1731 metrov patrí k 130 aktívnym vulkánom v Indonézii. Naposledy vybuchla v roku 2007. Pri väčšej erupcii v roku 1990 zahynulo vyše 30 ľudí.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies