Erste Group vykázala deväťmesačnú stratu 1,48 mld. eur

NETKY.SK • 30 Október 2014, 10:34 • 2 min
Erste Group vykázala deväťmesačnú stratu 1,48 mld. eur

VIEDEŇ - Rakúska spoločnosť Erste Group Bank (Erste) vykázala v období januára až septembra stratu vo výške 1,48 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok banková skupina, ktorá zároveň zopakovala, že v tomto roku očakáva rekordnú stratu. Spoločnosť Erste už v júli varovala, že situácia v Maďarsku a v Rumunsku by mohla firme spôsobiť v tomto roku čistú stratu viac ako 1,6 mld. eur. Negatívne by banku mali totiž v tomto roku ovplyvniť najmä zaúčtovanie zníženej hodnoty majetku jej rumunskej divízie a maďarská legislatíva, ktorá núti banky odškodňovať klientov.

 

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Predtým v júni súd rozhodol, že banky si účtovali neprimerane vysoké poplatky a jednostranne zvyšovali úrokové sadzby z devízových pôžičiek. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze. 

 

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies