Érsek zrušil súťaž na poradenské služby za vyše 17 miliónov eur

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 13:07 • 2 min
Érsek zrušil súťaž na poradenské služby za vyše 17 miliónov eur

BRATISLAVA – Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) rozhodol o zrušení súťaže na poradenské služby za 17,2 milióna eur. Dôvodom je nadmerne veľký rozsah služieb a vysoká predpokladaná hodnota zákazky v tendri, ktorý bol vyhlásený ešte v roku 2015. Nová súťaž má stlačiť cenu na približne 5 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

„Som pripravený zrušiť každý ďalší tender, ktorý nepreukáže svoju opodstatnenosť. Na základe aktuálnych skúseností som vydal pokyn, aby sa služby poradenských firiem na našom ministerstve využívali efektívnejšie. Mnohé činnosti, ktoré boli v pôvodnom zadaní, dnes už zabezpečujú naši zamestnanci interne,“ uviedol Érsek.

 

Služby poradenských firiem využíva ministerstvo dopravy najmä pri implementácii eurofondových projektov. Ide o náročné infraštruktúrne projekty a na základe požiadaviek Európskej komisie ich schváleniu predchádza vypracovanie podkladových analýz, štúdií a externých hodnotení.

 

Na realizáciu eurofondových projektov sú vyžadované tiež špecializované dopravné modely, analýzy nákladov a výnosov, štúdie uskutočniteľnosti a ďalšie, ktoré si vyžadujú spoluprácu s odborníkmi.

 

Ministerstvo sa preto rozhodlo vypísať novú súťaž s cieľom znížiť cenu za poradenské služby. „Náš odhad je medzi 5 a 5,5 milióna eur, ktoré budeme potrebovať na zastrešenie všetkých európskych projektov ministerstva,“ vyčíslil Érsek.

 

Šéf rezortu dopravy už pred pár týždňami rozhodol o zrušení súťaže na Atlas pasívnej infraštruktúry. Systém, ktorý má zbierať a zobrazovať dáta o polohe telekomunikačnej, ale aj cestnej alebo energetickej infraštruktúry, totiž ide nad rámec toho, čo od SR vyžaduje Európska únia. Projekt v tejto podobe preto nebol financovateľný z eurofondov.

 

Tender v predpokladanej hodnote 48 miliónov eur z roku 2015 odporučil ministrovi zastaviť aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Otázna je aj budúcnosť ďalšieho veľkého projektu, Informačného systému výstavby za takmer 45 miliónov eur. Ten mal elektronizovať stavebné konanie, naviazaný by však mal byť aj na nový stavebný zákon, ktorý ministerstvo ešte len pripravuje. Podľa Érseka k nemu aktuálne prebiehajú rokovania s úradom vicepremiéra Pellegriniho o tom, ako by mal systém vyzerať a čo by mal obsahovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies