Érsek: Problémy s vyvlastnením sme riešili najvhodnejším spôsobom,ako sme mohli

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:33 • 2 min
Érsek: Problémy s vyvlastnením sme riešili najvhodnejším spôsobom,ako sme mohli

BRATISLAVA – Problém s vyvlastnením pozemkov pod diaľnicami musel štát podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) riešiť. Snažil sa nájsť čo najvhodnejší spôsob a podľa šéfa rezortu dopravy je ním novela zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest, ktorú dnes odobrila vláda.

slovakia

left justify in out

Parlament by mal o nej rokovať v zrýchlenom režime a účinnosť novely je navrhnutá od 15. mája tohto roku. Novelou by sa mal zaviesť do praxe nový právny inštitút predbežnej držby. Ten umožní pred ukončením časovo náročného vyvlastňovacieho procesu vykonávať vopred vymedzené a odstrániteľné práce v nevyhnutnom rozsahu na pozemkoch pod diaľnicami či cestami.

 

Novela podľa ministra urýchľuje len vydanie stavebného povolenia, ale nevylučuje pre majiteľov pozemkov možnosť odvolať sa. Toto opatrenie sa podľa Érseka riešilo s viacerými právnikmi, ktorí následne dospeli k zhode, že toto je pomoc, ktorá ochráni štát.

 

"Riešili sme to najvhodnejším spôsobom, ako sme mohli. Nie som právnik, ale právnici to posúdili, že toto je jedno z najlepších riešení," opísal po dnešnom zasadnutí vlády šéf rezortu dopravy.

 

Opatrenie sa robí predovšetkým pre problémy s vysporiadaním pozemkov pod pripravovaný bratislavský obchvat. Podľa Érseka je problém s necelou desiatkou vlastníkov. Ich znalecké posudky podľa ministra nekorešpondujú s posudkami štátu o hodnotách pozemkov. Zavedením tohto zákona do praxe by tak mohol štát podľa ministra ušetriť minimálne 30 miliónov eur. Toľko predstavuje rozdiel medzi týmito posudkami.

 

Novela sa však podľa Érseka nerobí len pre jeden projekt. "Pri hociktorom projekte sa na záver doplácali vyššie ceny len preto, aby boli odovzdané pozemky tomu, kto stavia. Teraz tomu chceme predísť," vysvetlil spôsoby z minulosti. Ak by sa teda tento zákon osvedčil, Érsek avizoval, že opatrenia z neho môžu byť zapracované do nového stavebného zákona.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona