Černobyľský zvon sa rozzvučal 25-krát

NETKY.SK • 26 Apríl 2011, 07:37 • 2 min
Černobyľský zvon sa rozzvučal 25-krát

Černobyľský zvon sa rozzvučal 25-krát

slovakia

left justify in out

img

V čiernom oblečení pravoslávni duchovní spievali dnes pri príležitosti 25. výročia jadrovej katastrofy v Černobyle cirkevné piesne, kým Ukrajinci pálili dlhé, štíhle voskové sviece na pamiatku obetí.
      Nočné bohoslužby viedol patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill. Černobyľský zvon, ktorý sa každoročne rozzvučí na výročie katastrofy, zaznel 25-krát. "Svet nepozná katastrofu v mierových časoch, ktorá možno prirovnať k tomu, čo sa stalo v Černobyli," povedal Kirill.
      "Ťažko povedať, ako by sa táto katastrofa skončila, keby nebolo ľudí, vrátane tých, ktorých mená si pripomíname iba v modlitbách," uviedol ďalej Kirill v emotívnom prejave úcty zamestnancom, vyslaným do jadrovej elektrárne v Černobyli bezprostredne po výbuchu jedného z jej reaktorov, aby sa pokúsili zabrániť šíreniu kontaminácie.
      Na bohoslužbách sa na Kirillovom boku zúčastnil aj ukrajinský premiér Mykola Azarov a ďalší čelní predstavitelia krajiny, ako aj stovky Ukrajincov vrátane vdov po zamestnancoch elektrárne a tých, ktorých katastrofa zasiahla.
      Reaktor číslo 4 jadrovej elektrárne v Černobyli vybuchol 26. apríla 1986 o 01.23 h miestneho času (00.23 h SELČ) počas cvičenia na mimoriadne situácie. Rádioaktívny spad sa rozšíril nad väčšinu Európy a desaťtisíce ľudí prinútil utiecť zo svojich domovov v najťažšie postihnutých oblastiach Ukrajiny, Bieloruska a západného Ruska, pripomenula agentúra AP.
      Explóziou sa uvoľnilo približne 400-krát viac rádioaktivity, ako po zhodení americkej atómovej bomby na japonské mesto Hirošima. Desaťtisíce ľudí ochoreli a kedysi nedotknuté lesy a poľnohospodárska pôda stále zostávajú kontaminované. Odhaduje sa, že na následky katastrofy zomrelo od 10.000 po viac než 100.000 ľudí.
      "Naše životy sa zmenili o 360 stupňov," uviedla Larisa Demčenková(64). Spolu so svojím manželom, ktorý pred deviatimi rokmi zomrel na rakovinu, pracovala v jadrovej elektrárni v Černobyli. "Bolo to skvelé mesto, skvelé zamestnanie, skvelí ľudia. Bola to naša mladosť. Potom sa to všetko zrútilo," dodala. "Keby ste len vedeli, ako veľmi nás bolí srdce za naše deti, koľko je chorých vnúčat, koľko je bezdetných párov," upozornila.
      Ruský prezident Dmitrij Medvedev bude počas návštevy Kyjeva hovoriť so svojím ukrajinským partnerom Viktorom Janukovyčom aj o jadrovej bezpečnosti v súvislosti s udalosťami v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I.
      Vo Ľvove na západe Ukrajiny a ruskej enkláve Kaliningrad pri brehoch Baltského mora odhalia dnes pamätníky takzvaným likvidátorom, ktorí odstraňovali následky výbuchu v prvých dňoch bez akejkoľvek ochrany.
      Bohoslužba sa dnes konala aj v meste Slavutič približne 40 kilometrov od Černobyľa, ktoré vybudovali pre ľudí evakuovaných z blízkosti elektrárne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies