Ernest Šarközi: Všetko, čo som v živote dosiahol, je spojené s hudbou

NETKY.SK • 16 Január 2015, 14:50 • 2 min
Ernest Šarközi: Všetko, čo som v živote dosiahol, je spojené s hudbou

BRATISLAVA - Hudobník, skladateľ, aranžér, vedúci orchestra Cigánski diabli Ernest Šarközi (*1973, Bratislava) pochádza z muzikantskej rodiny. Hudbe sa venuje od piatich rokov, splnil tak želanie rodičov, ktorí z neho chceli mať muzikanta.

slovakia

left justify in out

Vyštudoval odbor viola a cimbal na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Tam sa aj po prvýkrát stretol s manželkou Silviou, ktorá je rovnako hudobníčkou. V stopách rodičov kráča aj dcéra Vanessa. S profesionálnym koncertovaním začal už v 16, od roku 1991 bol členom orchestra Diabolské husle Jána Berkyho-Mrenicu. 
     

V auguste 2007 bol spoluzakladateľom dnes veľmi úspešného orchestra Cigánski diabli. Ich repertoár má široký záber, od folklóru európskych národov cez klasické, operetné, operné, muzikálové, filmové až po džezové skladby. Od svojho založenia vydali päť albumov - Cigánski diabli (2007), Diabolské Vianoce (2007), Dobré časy (2008), Adagio & Furioso (2010) a Carmen (2013). Počet ich vystúpení doma a v zahraničí už atakuje hranicu 3000. Koncertovali na piatich kontinentoch, v 35 štátoch sveta, od Mexika cez Kóreu až po Japonsko. 
     

S hudbou začínal, keď mal päť. Na husliach. „U nás to bola tradícia, že sme všetci začínali s hrou na husle. Otec veľmi chcel, aby sme boli huslistami. Všetci sme začali s husľami, ale presedlali sme na iný nástroj. Keď som mal deväť, otec sa ma opýtal, či by sa mi páčil radšej iný nástroj. Jedného dňa mi ukázal cimbal a ja som sa v tom momente do neho zamiloval,“ spomína na svoje detské muzikantské roky. "Všetko, čo som v živote dosiahol, je spojené s hudbou," dodáva Šarközi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies