Černák odsúdený na doživotie sa pravdepodobne ešte postaví pred

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:15 • 2 min
Černák odsúdený na doživotie sa pravdepodobne ešte postaví pred

Černák odsúdený na doživotie sa pravdepodobne ešte postaví pred

slovakia

left justify in out

img

Po dvojročnom procese a 39 dňoch hlavných pojednávaní odsúdil Okresný súd v Prešove údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka na doživotie. Odvolací súd minulý týždeň tento verdikt potvrdil.
      Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku išlo o výsledok práce tímu, ktorý vznikol v roku 2005 z jeho iniciatívy a jeho úlohou bolo zabezpečiť dôkazy, ktoré by viedli k odsúdeniu Černáka. Trnka sa dnes na tlačovej konferencii menovite poďakoval všetkým, ktorí na prípade pracovali. "Zabezpečili sme bezpečnosť vyšetrovacieho tímu a bezpečnosť spisu pred únikom informácií," povedal Trnka.
      Generálna prokuratúra (GP) SR stále pracuje aj na prípade vraždy Poliaka Grzegorza Szymaneka. "To, že Černák odsúdený na doživotie, nás nezbavuje povinnosti v prípadoch, ktoré sú teraz v prípravnom konaní alebo aj zažalované, nekonať. My sme povinní to dotiahnuť do konca," povedal Trnka. Prípad Szymanek je podľa generálneho prokurátora na súde v Banskej Bystrici a prokuratúra čaká na rozhodnutie o povolení obnovy konania. Spod obžaloby z vraždy Poliaka súd Černáka oslobodil v roku 2001 pre nedostatok dôkazov. "My sme presvedčení, že sa nám podarilo získať také dôkazy, že po povolení obnovy konania bude táto kauza pred súdom ukončená iným spôsobom, ako bola ukončená doteraz," vyhlásil Trnka.
      Rozhodnutie o tom, kde si Černák doživotie odsedí, je podľa riaditeľa odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho na Zbore väzenskej a justičnej stráže. Momentálne by sa však mal nachádzať v ústave na výkon trestu v Ilave.
      Senát Krajského súdu (KS) v Prešove 22. septembra zamietol odvolanie Mikuláša Černáka proti rozsudku prvostupňového súdu. Potvrdil teda verdikt Okresného súdu (OS) v Prešove, ktorý uznal Černáka za vinného z účasti na šiestich vraždách, objednávky usmrtenia podnikateľa Mariána Karcela a odsúdil ho na výnimočný doživotný trest odňatia slobody.
      "KS v Prešove na verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného Mikuláša Č., ako aj jeho matky a týmto sa rozsudok OS v Prešove stal právoplatným," povedal minulý týždeň hovorca prešovských súdov Michal Drimák. Súd vtedy rozhodoval aj o odvolaní Jozefa M., ktorého v súvislosti s Karcelovou vraždou OS odsúdil na 12 rokov väzenia. KS tento rozsudok v plnom rozsahu zrušil pre procesné pochybenia a vrátil vec prvostupňovému súdu.
      V minulosti údajne najobávanejšieho muža slovenského podsvetia obžalovali v súvislosti s vraždami Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Vraždu Karcela si mal objednať z väzenia.
      Proces sa na OS v Prešove začal v novembri 2008 a v jeho priebehu pred súdom vypovedalo takmer 70 svedkov a znalcov. OS vyniesol rozsudok 10. novembra 2009 a odhaduje sa, že spis v tejto trestnej veci má vyše 13.000 strán.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies