Erik Jaškanič sa stal najlepším juniorom na európskom šampionáte v silovom trojboji

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 23:52 • 2 min
Erik Jaškanič sa stal najlepším juniorom na európskom šampionáte v silovom trojboji

TRNAVA - Na kontinentálnom šampionáte v silovom trojboji v Trnave vybojoval titul absolútneho majstra Európy v kategórii dorastencov a juniorov pre Slovensko Erik Jaškanič.

slovakia

left justify in out

Počas prvého dňa sa v Trnave na majstrovstvách Európy v silovom trojboji predstavili pretekári v kategóriách dorastencov, juniorov a masters (pretekári starší ako 40 rokov). Slovenský reprezentanti mali hlavne v juniorských kategóriách niekoľko pretekárov, ktorí patria nielen k európskej, ale aj k svetovej špičke. V kategórii dorastencov a juniorov sa rozhodovalo o konečnom poradí doslovne v posledných pokusoch. Na víťazstvo v absolutke si museli pretekári nakladať v poslednej disciplíne - v mŕtvom ťahu váhy za hranicami svetových rekordov. Práve úspešný pokus o nový svetový rekord slovenského reprezentanta Erika Jaškaniča v mŕtvom ťahu rozhodol nielen o jeho víťazstve v kategórii juniorov do 110 kg ale aj o titule absolútneho majstra Európy. Erik zvládol v treťom pokuse 307,5 kg a v súčte drep: 320 kg, tlak: 185 kg a mŕtvy ťah: 307,5 kg zapísal trojbojový výsledok: 812,5 kg.

V kategórii masters v absolútnom poradí si umiestnenia na stupňoch víťazov rozdelili 55. ročný Joachim Flett z Nemecka (1. miesto), 79. ročný Csaba Keszthelyi z Maďarska (2. miesto) a 60 ročný Klement Fekete zo Slovenska (3. miesto). Klement Fekete sa napriek zraneniu prezentoval v kategórii do 110 kg výkonom: drep 230 kg, tlak 150 kg a mŕtvy ťah 250 kg. Trojbojový súčet 630 kg mu stačil zároveň aj na zisk titulu majstra Európy v jeho vekovej a váhovej kategórii.

Druhý deň priniesol dve prvenstvá v absolutke pre našich susedov, pre Českú republiku. V kategórii žien tento rok nemalo Slovensko ambície útočiť na najlepšie priečky v absolutke. Favoritky prišli zo zahraničia. Prognózy potvrdila na úvod dňa Češka Monika Rovná. Víťazka kategórie do 75 kg postupne zapisovala v jednotlivých disciplínach tieto výkony: drep 215 kg, tlak 105 kg až v poslednej disciplíne, v mŕtvom ťahu zakončila súťaž novým svetovým rekordom s hodnotou 205,5 kg. Cennú trofej za druhé miesto v absolutke si do Slovinska odniesla Mariša Golob, tretie miesto vybojovala Rakúšanka Melisande Grillhofer.

Čech Martin Košnar získal titul majstra Európy v kategórii Open do 125 kg výkonom 1025 kg (drep 410 kg, tlak 315 kg, mŕtvy ťah 300 kg). V absolútnom poradí sa postavil počas záverečného ceremoniálu na najvyšší stupeň. Druhým miestom v absolutke potvrdil príslušnosť slovenských trojbojárov k európskej špičke Daniel Kurila, majster Európy v kategórii do 110 kg, ktorý získal titul výkonom 980 kg (drep 400 kg, tlak 260 kg, mŕtvy ťah 320 kg). Na stupienok s číslom 3. sa v absolutke postavil Kurilov súper z kategórie do 110 kg, Ukrajinec Andriy Yaremus.

WUAP Majstrovstvá Európy skončili v Trnave úspechom nielen po športovej stránke, ale aj po organizačnej. Šampionát bol nielen pretekármi, ale aj členmi vedenia výprav jednotlivých zúčastnených krajín hodnotený ako jeden z najlepšie zorganizovaných v histórii svetovej federácie WUAP. Slovenská amatérska federácia silového trojboja (AWPC - Slovakia) si tak upevnila kredit spoľahlivého organizátora športových podujatí na najvyššej úrovni.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies