Eric Clapton čelí žalobe od zástupcov pozostalosti Boa Cartera

NETKY.SK • 15 Október 2016, 16:24 • 2 min
Eric Clapton čelí žalobe od zástupcov pozostalosti Boa Cartera

LONDÝN - Anglický gitarista a spevák Eric Clapton čelí žalobe od zástupcov pozostalosti amerického bluesového hudobníka Boa Cartera.

slovakia

left justify in out

Tú naňho podali za to, že na albume Unplugged (1992) namiesto skladby Alberta od Lead Bellyho zahral Carterovu Corrine, Corrina a pre chybné uvedenie interpreta im tak z nahrávky nevyplácal tantiémy. Informoval o tom portál TMZ.


Carterovi právnici tvrdia, že autorské práva ku Corrine, Corrina patria Boovi, ktorý ju napísal. Skladbu však od jej vzniku prespievalo mnoho ľudí a je zameniteľná s Albertou, ktorá má podobnú melódiu.

 

Vzhľadom na to, že autorský honorár za Claptonovu verziu piesne z Unplugged vyplácali Bellyho pozostalosti, žalujú okrem 71-ročného interpreta aj spoločnosti, ktoré stoja za vydaním nahrávky a požadujú finančnú náhradu rovnú všetkým ziskom zo skladby.


Eric Patrick Clapton je považovaný za jedného z najlepších gitaristov na svete. Magazín Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil medzi najlepších hudobníkov v dejinách. Jeho meno je trikrát zapísané v Rock'n'rollovej sieni slávy - dostal sa tam ako sólový umelec, aj ako člen skupín The Yardbirds a Cream. Na svojom konte má 17 cien Grammy a v roku 2004 si prevzal Rad britského impéria (CBE). Medzi jeho najznámejšie piesne patria napríklad Layla, Tears In Heaven, Change The World, Cocaine, Wonderful Tonight, Lay Down Sally či coververzia hitu I Shot The Sheriff Boba Marleyho. V marci 2011 vydražil za viac než 2,15 milióna amerických dolárov vyše 70 hudobných nástrojov a ďalšie vybavenie, pričom výťažok z aukcie venoval na konto protidrogového a protialkoholického strediska Crossroads Centre na ostrove Antigua. Toto centrum založil v roku 1998 po tom, ako porazil vlastnú závislosť od alkoholu a drog.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies