Erdoganova strana vyhrala v komunálnych voľbách

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 10:15 • 2 min
Erdoganova strana vyhrala v komunálnych voľbách

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sa vyhlásil za víťaza komunálnych volieb, ktoré boli dôležitým testom pre jeho vládu ako aj vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Strana AKP získala vo voľbách 45,6 percent hlasov, opozičná Ľudová republikánska strana len 28 percent.

slovakia

left justify in out

Výsledky volieb dokazujú, že jeho vláda si udržala sympatie Turkov aj po minuloročnej vlne opozičných protestov. Po oznámení výsledkom Erdogan pohrozil svojim odporcom, že zaplatia za kritiku a obvinenia, ktoré vzniesli voči premiérovi a jeho vláde. " Budú sa zodpovedať. Nemôžu ohrozovať národnú bezpečnosť," povedal Erdogan svojim prívržencom.

 

Pred komunálnymi voľbami Erdogan nariadil v Turecku zablokovanie sociálnej siete Twitter a neskôr aj videoportálu YouTube. Reagoval tak na kampaň jeho protivníkov, ktorí na internete šíria nahrávky označované za dôkaz korupcie vo vládnych kruhoch. Vyšetrovanie kauzy už niekoľko mesiacov otriasa tureckou politickou scénou, podľa Erdogana je však vykonštruovaná prívržencami vplyvného moslimského učenca Fethullaha Gülena žijúceho v USA a jej cieľom je prevrat. Erdoganove tvrdenia o sprisahaní proti nemu a jeho vláde riadenom zo zahraničia spochybnil aj turecký prezident Abdullah Gül. Rozsiahla protikorupčná operácia, ktorá sa začala v decembri, viedla k zadržaniu desiatok vysokopostavených osôb a výmene polovice vládneho kabinetu. Vláda odpovedala hromadným odvolávaním policajných dôstojníkov a prokurátorov, za čo si vyslúžila kritiku zo strany zahraničných predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies