Erdoganova rétorika sa nepáči ani moslimskej komunite v Bosne a Hercegovine

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 18:35 • 2 min
Erdoganova rétorika sa nepáči ani moslimskej komunite v Bosne a Hercegovine

SARAJEVO - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si svojimi verbálnymi útokmi na adresu Holandska i Nemecka pohneval aj moslimskú komunitu v Bosne a Hercegovine.

slovakia

left justify in out

Ako povedal niekdajší starosta východobosnianskej Srebrenice Čamil Durakovič, Erdoganove výroky ho osobne urážajú. Turecký prezident zneužíva genocídu v Srebrenici, dodal.

Durakovič podčiarkol, že Erdoganove obvinenia na adresu Holandska nie sú ani fakticky korektné, pretože pri zohľadnení skutočnosti sú za dianie v Srebrenici z júla 1995 zodpovedné v rovnakej miere všetky členské štáty Organizácie Spojených národov (OSN).

Ako je známe, neozbrojení príslušníci holandského kontingentu mierových síl OSN prenechali vtedy Srebrenicu bosnianskosrbským jednotkám, ktorých príslušníci následne vyvraždili asi 8000 moslimských mužov a chlapcov, čo tureckého prezidenta viedlo k výroku, že holandskí vojaci OSN nesú vinu za masakru.

Podľa jeho utorkového vyjadrenia z Ankary je Holandsko zodpovedné za najhoršiu povojnovú masakru v Európe. V prejave vysielanom naživo v televízii hovoril o holandskom prápore mierových síl OSN, ktoré nezabránili bosnianskym Srbom v masakre asi 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici v roku 1995.

"Poznáme Holandsko a Holanďanov z masakry v Srebrenici. Poznáme ich zhnitý charakter z ich tamojšej masakry 8000 Bosniakov," citovala Erdogana tlačová agentúra AP.

Prezident označil v príhovore Nemecko a Holandsko za "darebácke štáty", ktoré škodia Európskej únii. Zdôraznil, že neochota oboch krajín umožniť tureckým ministrom vystúpiť tam na predreferendových zhromaždeniach znižuje význam Európskej únie ako symbolu zákonnosti, ľudských práv a slobôd. "Európa je príliš dôležitý kontinent, aby bol ponechaný na milosť darebáckym štátom," vyhlásil najvyšší turecký predstaviteľ.

Slovník tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči Holandsku naberá čoraz "hysterickejšie tóny", uviedol v reakcii predseda holandskej vlády Mark Rutte a dodal, že jeho krajina sa nezníži na úroveň verbálnych útokov Erdogana, ktoré "dosiahli nové dno".




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies