Erdogana počúvalo vyše 14-tisíc krajanov, tisícky iných demonštrovali

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 09:30 • 2 min
Erdogana počúvalo vyše 14-tisíc krajanov, tisícky iných demonštrovali

KARLSRUHE - Necelé dva mesiace pred parlamentnými voľbami v Turecku vyzval dnes prezident krajiny polmesiaca Recep Tayyip Erdogan krajanov žijúcich v Nemecku, aby sa zapojili do hlasovania, ale aj, aby sa integrovali v spolkovej republike.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na podujatí v Karlsruhe pred viac ako 14.000 prítomnými. Rečník poslucháčom pripomenul, že v procese integrácie by si mali zachovať hodnoty vlastného náboženstva a rodný jazyk.

 

Najvyšší turecký predstaviteľ vo svojom vystúpení pred nadšenými skandujúcimi masami, v radoch ktorých nechýbali ani štátne vlajky, zdôraznil, že "čím silnejšie bude naše zomknutie, tým silnejší budeme všetci", píše tlačová agentúra DPA.

 

"Vašou zbraňou je volebná urna," podčiarkol turecký prezident, ktorý z Karlsruhe bude pokračovať do belgického mesta Hasselt.

 

Bývalý turecký premiér nezabudol pripomenúť vo svojom vystúpení úspechy vládnych kabinetov Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), aj keď priamo nevyzval na podporu vládnucej strany.

 

Občania Turecka žijúci v zahraničí majú od piatka 8. mája do konca mesiaca možnosť využiť svoje volebné právo na zastupiteľských úradoch krajiny polmesiaca v daných štátoch. "Nikto na svete Vás nemôže prepočuť, ak budete voliť," vyhlásil dnes turecký prezident, ktorý poznamenal, že ignorovať nebudú môcť Turkov v takom prípade ani tí v Európskej únii, ktorí si uctili minútou ticha Arménov. Pri tejto narážke na Tureckom aj naďalej odmietanú genocídu Arménov spred 100 rokov sa ozvali z hľadiska prejavy nevôle.

 

Proti Erdoganovej prítomnosti v Karlsruhe demonštrovali pred dejiskom mítingu rádovo tisícky ľudí.

Ani masívna prítomnosť nemeckej polície tu nezabránila zrážkam medzi sympatizantmi Strany kurdských pracujúcich (PKK) a stúpencami tureckého prezidenta, ktorí sa nedostali do preplnenej haly a zostali pred ňou.

Viacero osôb utrpelo, ako potvrdil hovorca miestnej polície, zranenia.

 

Dvoch demonštrantov zadržali. K menším výtržnostiam došlo aj pri Erdoganovom odchode z dejiska akcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies