Erdogana navštívi Putin, témou bude Ukrajina i plyn

NETKY.SK • 1 December 2014, 11:09 • 2 min
Erdogana navštívi Putin, témou bude Ukrajina i plyn

ANKARA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zavíta na jednodňovú návštevu Turecka, kde sa stretne s prezidentom Recepom Erdoganom.

slovakia

left justify in out

Nosnými témami rokovaní v Ankare bude situácia na Ukrajine a v Sýrii, na ktoré majú obe krajiny rozdielne názory. Kľúčovou bude aj energetická spolupráca. Turci žiadajú od Ruska väčšie objemy plynu za nižšiu cenu. Turecko po Nemecku kupuje od Ruska v rámci Európy najviac zemného plynu. Svoju energetickú nezávislosť chce preto postaviť na svojej prvej atómovej elektrárni pri prímorskom meste Büyükeceli. Projekt v hodnote 20 miliárd dolárov realizuje práve ruská strana, podotýka portál rakúskej verejnoprávnej vysielacej stanice ORF.

 

Politické kariéry Putina a Erdogana majú viacero spoločných znakov. Okrem autoritatívneho spôsobu vlády a budovania imidžu charizmatických a silných lídrov je to aj úspešný prechod z premiérskej do prezidentskej funkcie. Nezhodujú sa však v kritickej otázke Sýrie, ktorej režim prezidenta Baššára al-Asada Putin rázne podporuje, kým Erdogan tvrdo odmieta. Turecko taktiež odmietlo marcové pričlenenia ukrajinského polostrova Krym s tatárskou populáciou k Rusku. Napriek tomu sú však vzájomné obchodné vzťahy na vysokej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies