Erdogan: Západ spôsobil v Afganistane chaos, s Talibanom je potrebné rokovať!

NETKY.SK • 29 August 2021, 08:48 • 2 min
Erdogan: Západ spôsobil v Afganistane chaos, s Talibanom je potrebné rokovať!

SARAJEVO - Turecký prezident vyzval západné krajiny, aby začali s hnutím Taliban rokovať.

slovakia

left justify in out

Situácia v Afganistane je vážnym varovaním pre Západ, aby v krízových oblastiach nespôsoboval ďalší chaos a aby sa z iných krajín sťahoval opatrne, povedal v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na návšteve Bosny a Hercegoviny. Informovala o tom agentúra HINA.

 

Teroristická hrozba

Erdogan ďalej poznamenal, že záujem medzinárodného spoločenstva o Afganistan sa neskončí stiahnutím zahraničných vojakov, pretože sa v tejto ázijskej krajine objavila nová teroristická hrozba. Je ňou Islamský štát (IS), ktorý sa prihlásil k štvrtkovému bombovému útoku pri kábulskom letisku.

 

Turecký prezident tiež povedal, že krajiny musia byť pripravené rokovať s afganským hnutím Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane. 

 

"Taliban dnes nie je starým Talibanom. Nie je dôležité, čo kto hovorí, ale čo robí. Je dôležité, čo spraví Taliban teraz, a nie to, čo robil v minulosti," povedal Erdogan.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Na kábulskom letisku dôjde do menej ako 36 hodín k ďalšiemu teroristickému útoku, varoval Joe Biden

 

Bosna neverí medzinárodnému spoločenstvu

Srbský predstaviteľ v spoločnom predsedníctve Bosny Milorad Dodik na tlačovom brífingu porovnal Afganistan s Bosnou a Hercegovinou, čím naznačil, že by aj z tejto krajiny mali odísť predstavitelia medzinárodného spoločenstva. Dodik označil osobitného predstaviteľa OSN pre Bosnu Christiana Schmidta za "falošného osobitného predstaviteľa".

 

"Dôverujeme spolupráci s Erdoganom viac, ako dôverujeme pokusom o zavedenie neúspešných riešení," povedal Dodik.

Ten ešte začiatkom augusta označil Schmidtovo vymenovanie za "nezákonné a nelegitímne". "Nebudeme s ním (Schmidtom) spolupracovať a nebudeme implementovať jeho rozhodnutia," povedal Dodik vtedy pre miestne médiá.

 

Integrácia krajiny do NATO

Rokovania medzi Erdoganom a predsedníctvom Bosny a Hercegoviny boli zamerané na posilnenie vzájomných politických a hospodáských väzieb, ako aj na súčasné dianie v regióne, priblížila HINA.

 

"Potvrdili sme (našu) podporu integrácii Bosny a Hercegoviny do euroatlantického spoločenstva," povedal Erdogan. Na otázky novinárov o vnútorných politických problémoch Bosny a Hercegoviny odmietol odpovedať.

 

Washington stanovil ako konečný termín odchodu z Afganistanu utorok 31. augusta. Spojené štáty avizovali, že budú z Kábulu prevádzkovať evakuačné lety do poslednej chvíle.

 

Vo štvrtok došlo pri letisku k samovražednému bombovému útoku, pri ktorom zahynulo podľa niektorých médií, vrátane stanice CNN, viac ako 170 civilistov a najmenej 200 utrpelo zranenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Turecký prezident varoval Európu, že jeho krajina nebude skladom utečencov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies