Erdogan vyzýva demonštrantov, aby sa stiahli z parku Gezi

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 13:39 • 2 min
Erdogan vyzýva demonštrantov, aby sa stiahli z parku Gezi

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes demonštrantov, aby sa stiahli z parku Gezi v centre Istanbulu. Vyhlásil tiež, že vlna protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine vypukli 31. mája, je súčasťou zámernej snahy poškodiť obraz a ekonomiku Turecka.

slovakia

left justify in out

S výzvou adresovanou demonštrantom vystúpil Erdogan na dnešnom zasadnutí poslaneckého klubu jeho Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Dodal, že udalosti posledných 12 dní mali negatívny vplyv na tureckú ekonomiku. Uviedol, že snaha o poškodenie obrazu Turecka je súčasťou systematického plánu.

Erdogan v pondelok prisľúbil, že sa v stredu stretne s vodcami platformy, ktorej protesty proti likvidácii malého parku Gezi v centre Istanbulu a proti plánom na prestavbu priľahlého námestia Taksim vyvolali vlnu protivládnych demonštrácií, keď polícia brutálne zakročila proti pokojnému protestu ochrancov životného prostredia. 

Turecký premiér už viackrát zopakoval, že vláda neodstúpi od plánov na prestavbu Taksimu, ktorý je tradičným miestom zhromaždení, a pristúpi k výrubu stromov a výstavbe nákupného centra a mešity. Vláda súčasne v pondelok avizovala, že nedovolí, aby úradne nepovolené demonštrácie pokračovali aj naďalej.

Dnes ráno na námestie Taksim vstúpili stovky príslušníkov poriadkovej polície. Miestny guvernér Hüseyin Avni Mutlu podľa agentúry Reuters uviedol, že jediným cieľom policajnej akcie je odstrániť z budov a pamätníka na námestí protivládne plagáty a grafity. 

Polícia ubezpečovala, že proti demonštrantom nezasiahne, ak nezačnú útočiť. Časť z nich však do policajtov hádzala kamene a zápalné fľaše, na čo policajti použili slzotvorný plyn a vodné delá. Niekoľko demonštrantov sa pokúšalo s políciou vyjednávať, iní sa snažili zabrániť útokom na policajtov.

Medzičasom sa istanbulský guvernér prostredníctvom svojho mikroblogu v sieti Twitter i osobne na tlačovej konferencii demonštrantom poďakoval, že dnes nepodľahli provokatérom a spolupracovali s políciou počas jej operácie na námestí Taksim. 

 

Podľa jeho názoru "okrajové skupiny demonštrantov útočili na policajtov s cieľom vyvolať dojem, že polícia nadmerne používa slzotvorný plyn". Guvernér uviedol, že provokatéri medzi demonštratmi spolu komunikujú pomocou vysielačiek a zdôraznil, že "budeme proti nim bojovať".   

Na námestie prišli dnes ráno aj buldozéry a smetiarske autá, ktoré začali odstraňovať niektoré z barikád, ktoré postavili demonštranti.

 

Nepokoje v Turecku trvajú už 11 dní. Zahynuli pri nich traja ľudia vrátane policajta a viac ako piatim tisícom museli ošetriť zranenia alebo liečiť následky nadýchania sa slzotvorným plynom. Vládne zdroje informovali, že zranených bolo aj okolo 600 policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies