Erdogan vyzval Rusko, aby sa nezahrávalo s ohňom

NETKY.SK • 27 November 2015, 14:30 • 2 min
Erdogan vyzval Rusko, aby sa nezahrávalo s ohňom

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval Rusko, aby "sa nezahrávalo s ohňom" v spore okolo zostrelenia ruského stíhacieho bombardéra. Súčasne však uviedol, že si neželá poškodiť vzťahy s Moskvou, pretože ich považuje za dôležité.

slovakia

left justify in out

V prejave, ktorý dnes Erdogan predniesol na severovýchode krajiny a ktorý v priamom prenose odvysielala televízia, turecký prezident súčasne ako ohováranie odmietol tvrdenia, že Turecko nakupuje ropu od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

V uplynulých dňoch to naznačili vrcholní ruskí politici vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa vo štvrtok vyhlásil, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi používajú turecké územie na prípravu útokov v Sýrii i v iných štátoch.

 

"Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu," vyhlásil vo štvrtok Erdogan. Dodal, že "ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku", čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

 

Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí dnes v rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti prišiel s obvinením, že zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou bolo reakciou na zničenie stoviek cisterien, ktorými IS prepravoval ropu zo Sýrie do Turecka.

 

Všetku túto ropu podľa Zuabího kupovala ropná spoločnosť, ktorá patrí Erdoganovmu synovi. Minister vysvetlil, že "Turecko znervóznelo, keď Rusko začalo podnikať nálety na infraštruktúru IS a zničilo už viac ako 500 cisternových áut s ropou".

 

Sýrsky minister okrem toho vyhlásil, že Erdogan a jeho spoločnosť "nevyvážajú (zo Sýrie) len ropu, ale aj pšenicu a historické cennosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies