Erdogan vyzval EÚ, aby zastavila rokovania o členstve Turecka

NETKY.SK • 9 November 2016, 13:44 • 2 min
Erdogan vyzval EÚ, aby zastavila rokovania o členstve Turecka

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v reakcii na rastúcu kritiku svojej krajiny zo strany Európskej únie vyzval Brusel, aby zastavil rokovania o členstve Turecka v eurobloku.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že Európska únia - obávajúc sa ohrozenia dohody o zamedzení toku migrantov do Európy - nebude schopná dosiahnuť tento "konečný bod" a ukončiť svoje väzby s Tureckom. Krajiny EÚ vo februári tohto roku schválili tri miliardy eur ako pomoc pre Turecko, ktoré malo zlepšiť životné podmienky utečencov na svojom území: Ankara má za to zabezpečiť, aby menej utečencov migrovalo do Európy. Dohoda, v ktorej sú tieto podmienky zakotvené, platí od júna tohto roku.

 

Dnešné Erdoganovo vyhlásenie sa objavilo v čase, keď sa Európska únia chystá zverejniť hodnotiacu správu o pokroku Turecka dosiahnutom na prístupových rokovaniach s EÚ. Očakáva sa, že táto správa bude voči Turecku kritická kvôli zásahom vlády v Ankare voči médiám a kvôli zatknutiu skupiny prokurdských poslancov.

 

Erdogan kritizoval postoj EÚ, ktorá chce opäť hodnotiť svoje rokovania s Tureckom. "Neskúmajte ich, choďte a prijmite svoje konečné rozhodnutie," vyzval. V prejave na podnikateľskom fóre v Istanbule Erdogan obvinil západné štáty, že na svojom území skrývajú členov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú vláda v Ankare podozrieva z rozpútania súčasnej vlny násilností v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies