Erdogan: Vyšetrovanie odhalilo spojitosť vraha ruského veľvyslanca s Gülenom

NETKY.SK • 21 December 2016, 19:23 • 2 min
Erdogan: Vyšetrovanie odhalilo spojitosť vraha ruského veľvyslanca s Gülenom

ANKARA - Vyšetrovatelia odhalili evidentnú spojitosť medzi vrahom ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova a hnutím exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho od roku 1999 v Spojených štátoch. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

"Tento človek (páchateľ Mevlüt Mert Altintaš) bol členom FETÖ (Fethullahova teroristická organizácia, pozn. TASR), netreba to skrývať... A je potrebné otvorene povedať, že v našich policajných štruktúrach i v armáde stále existujú členovia tejto špinavej organizácie," povedal Erdogan. Doplnil, že "očista štátnych orgánov od FETÖ pokračuje".

 

Podľa agentúry TASS turecký prezident pripomenul, že do vyšetrovania je "zapojená aj skupina expertov z Moskvy". "Pracujú vyšetrovatelia, naša spravodajská štruktúra. Dúfam, že v najbližšej budúcnosti budú k dispozícii výsledky, ktoré zverejníme," uviedol Erdogan. Taktiež povedal, že "existujú určité indície o väzbách (Altintaša) na zahraničie".

 

Kariérny diplomat Andrej Karlov (62), ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej aj Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne zranený v pondelok, keď v jednej z galérií v Ankare svojím príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

 

Páchateľom útoku bol 22-ročný príslušník tureckej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš, ktorý po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za jeho účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Polícia ho následne usmrtila, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

 

K zodpovednosti za vraždu Karlova sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies