Erdogan vyhlásil, že jeho predkovia nespáchali genocídu

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 10:50 • 2 min
Erdogan vyhlásil, že jeho predkovia nespáchali genocídu

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil vo štvrtok, večer pred stým výročím začiatku masového zabíjania Arménov zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny, že predkovia jeho národa nikdy žiadnu genocídu nespáchali.

slovakia

left justify in out

"Arménske tvrdenia o udalostiach z roku 1915... sú všetky neopodstatnené a nepodložené," vyhlásil. Počas vystúpenia na podujatí označenom ako "mierový summit" venovanom spomienke stého výročia bitky pri Gallipoli turecký prezident zároveň obvinil európske národy z ľahostajnosti voči utečencom a migrantom, ktorí umierajú na mori v snahe dosiahnuť brehy EÚ.

 

Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa odhadov niektorých historikov v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Udalosť mnoho odborníkov vníma ako prvú genocídu 20. storočia. Moslimskí Turci súhlasia s tvrdením, že mnoho arménskych kresťanov zomrelo v partizánskych bojoch, ktoré sa začali v roku 1915. Tvrdia však, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménom uznalo za genocídu takmer 25 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä pre to dlhodobo na bode mrazu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies